Nem mindig a drága ajándék az igazi! Gondolkozzunk zöld szívvel!

Be kell valljam nem vagyok teljesen tudatos környezetvédő. Igyekszem szelektíven gyűjteni a szemetet, és kevesebb kacatot vásárolni. Azt nem tudom, hogy ezzel segítek-e a Földnek, csak remélni tudom, hogy igen. Ünnepek közeledtével felerősödik az egyszerűség iránti vágyam. A pazarlás, a felesleges vásárlások, a "meglepetések" hegyén keresztül csak azt érzem fulladok. Megfulladok. Pedig (elvileg) lehetne ezt máshogy is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
karácsony
2017. december 16. Vajda Boglárka

Karácsonyi előkészületek

Legfontosabb a szervezettség. Ha időben elkezdjük a karácsonyi előkészületeket, sikeresen kimaradunk az ünnepeket megelőző őrületből, így kevésbe költekezünk majd feleslegesen. A karácsony olcsón bejegyzésünkben további ötletek és tippeket lehet olvasni ahhoz, hogy miképp tudunk egy kész vagyont megspórolni, ha időben kezdünk az ünnepekre készülni.

Karácsonyi ajándékok vásárlása

A karácsonyi vásárlást a tudatos vásárlás elvei alapján végezzük, azaz elsősorban hazai, szezonális termékeket vásároljunk, és feltétlenül figyeljünk a termékek csomagolására! Mindig vigyünk magunkkal zacskót, táskát –  nejlon zacskókat ne fogadjunk el!

Üdvözlőlap

Készítsünk egyedi karácsonyi lapokat környezetbarát kartonból. Akiket interneten el tudunk érni, azok számára küldjünk (saját tervezésű!) e-lapokat.

Karácsonyfa

Az öko megoldás természetesen a gyökeres fenyő, amit karácsony után el tudunk ültetni a kertben, vagy kitehetünk a lépcsőházba. Ha nincs erre lehetőség, vásároljunk visszaváltható fenyőt! Feltétlenül kerüljük a műanyag fenyőt (bár már lehet kapni újrahasznosított anyagokból készült fenyőfát).

Díszek

Környezetbarát díszeket és füzéreket könnyen készíthetünk természetes alapanyagokból (termésekből, papírból, só-liszt gyurmából, agyagból). Ehhez tippek, ötletek és részletes leírások a saját készítésű karácsonyi díszek alatt találhatók, minták, sablonok  pedig a karácsonyi sablonok gyűjteményünkben. A legszebb, legillatosabb és legsikkesebb dekoráció ehető karácsonyi díszekkel érhető el  – ezzel több kategóriát is kipipálhatunk a karácsonyi listánkon, és nem lesz mit elpakolni jövőre!

Energiatakarékosság

Égősorok helyett használjunk gyertyákat! Bár a gyertyákkal óvatosan kell bánni, de  hangulatosabbak, mint az áramfogyasztó égők.  Már lehet kapni energiatakarékos LED égősorokat is. Esti kedélyes hangulathoz is kapcsoljuk le a lámpákat, gyújtsunk inkább gyertyákat (lehetőleg viasz gyertyákat). A házat, lakást, kertet felesleges kivilágítani – ha muszáj, akkor csakis az ünnepek alatt tegyük, és ne felejtsük éjszaka kikapcsolni! Vendégváró alkalmakkor vegyük lejjebb le a fűtést – az emberi test sok hőt termel.  Egyéb háztartási energiaspóroló tippek.

Ajándékok

Kerüljük a túlcsomagolt, műanyagból készült ajándékokat és csakis olyan ajándékokat vásároljunk, amire valóban szüksége van az illetőnek. Sokkal több örömet tudunk szerezni saját készítésű karácsonyi ajándékokkal különösen sikeresek a házilag készített finomságok

Csomagoló papírok

A csillogó fényes csomagoló papírok helyett az ajándékokat csomagoljuk környezetbarát barna papírba, ezeket kössük át arany szalaggal. Ha kreatív hangulatban vagyunk, akár mintákat is festhetünk rájuk (krumplival, filctollal, festékkel)! Továbbá csomagolópapírként hasznosíthatjuk a magazinok színes oldalit, maradék tapétát, újságpapírt, régi kotta füzeteket stb. Textíliák is remek és trendi megoldás csomagolásra – kimondottan sikkes a selyem, csipke vagy bársony (pl egy régi függönyt, köntöst vagy terítőt felvághatunk).

Hulladék

Akármennyire próbáljuk kerülni a pazarlást és túlcsomagolást, akkor is lesz bőven hulladékunk az ünnepek alatt. A hulladékot szelektíven gyűjtsük össze – amit lehet, tegyünk el jövőre (pl díszdobozok, csomagolópapírok, dísztasakok, szalagok stb). Nagyobb dobozokat is tudunk majd a későbbikben hasznosítani, ezeket is tegyük el. Kisebb lekváros üvegeket se dobjunk ki – ezekből fantasztikus karácsonyi mécsestartókat készíthetünk.

Maradékok

A maradék ételeket, italokat ne dobjuk ki. Amit lehet, fagyasszunk le. Amit lehet használjunk fel egyéb ételekhez. Ha erre sincs lehetőség, adjuk oda családtagoknak, szomszédoknak vagy hajléktalanoknak.