Nem, nem tilthatja meg a tanár, hogy igyon a gyerek órán

Van, hogy a tanár esik túlzásba, amikor fegyelmezni próbál egy rendetlenkedő gyereket, míg máskor a diák az, aki túl szemtelen, és a tanár úgy érzi, hogy nincs eszköze az ilyen helyzetek kezelésére. Az iskolában a diáknak jogai és kötelezettségei is vannak, és fontos, hogy mindkettővel tisztában legyen.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
jog
2018. december 16. Dívány

Magyarországon minden 18 éven aluli gyereknek számít, és így speciális jogok illetik meg, amelyek mindenhol érvényesek: otthon, a játszótéren, az óvodában és az iskolában is. „Ezek a gyerekjogok nem elvont jogszabályi hivatkozások, hanem azokat a szükségleteket fogalmazzák meg, amelyek ahhoz kellenek, hogy a gyerek egészséges testi, lelki, érzelmi fejlődése biztosítva legyen” – hangsúlyozza Sánta Nóra, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány munkatársa.

Mik ezek a jogok?

A legfontosabb, hogy a gyereknek joga van ahhoz, hogy úgy tanulhasson, ahogy az az ő tempójának megfelelő. A tanárnak oda kell figyelnie a gyerekre, és segítenie kell a tananyag megértésében, még a számonkérés előtt. „Ez azért fontos, mert gyakran látjuk, hogy a tanár sokszor büntetésként olyanból írat dolgozatot, amit még nem adott le. De ez gyerekjogellenes” – jelentette ki Sánta Nóra.

Gyakran felmerül, hogy a gyereknek joga van-e inni, mosdóba menni, óra közben felállni – igen, ehhez mind joga van. Ahogy ahhoz is, hogy meghallgassák, elmondhassa a véleményét az őt érintő dolgokban. A felnőttek pedig kötelesek ezt figyelembe venni.

„Bezzeg az én időmben…”

Vannak tanárok, akik arra panaszkodnak, hogy manapság mennyivel nehezebb fegyelmezni a gyerekeket, és előfordul, hogy ilyenkor nem a megfelelő eszközökhöz nyúlnak, hanem erőszakkal, testi fenyítéssel próbálnak rendet tartani. 2005 óta azonban zéró tolerancia van hazánkban, törvény tiltja a fizikai bántalmazást az iskolában és otthon is. De nem csak a veréssel lehet bántani a gyereket: nagyon gyakori, hogy egyszerűen megalázó helyzetbe hozzák azt, aki a tanár szerint renitens.

A bejegyzés itt folytatódik.