Nem, nem tilthatja meg a tanár, hogy igyon a gyerek órán

Van, hogy a tanár esik túlzásba, amikor fegyelmezni próbál egy rendetlenkedő gyereket, míg máskor a diák az, aki túl szemtelen, és a tanár úgy érzi, hogy nincs eszköze az ilyen helyzetek kezelésére. Az iskolában a diáknak jogai és kötelezettségei is vannak, és fontos, hogy mindkettővel tisztában legyen.

jog
2018. december 16. Dívány

Magyarországon minden 18 éven aluli gyereknek számít, és így speciális jogok illetik meg, amelyek mindenhol érvényesek: otthon, a játszótéren, az óvodában és az iskolában is. „Ezek a gyerekjogok nem elvont jogszabályi hivatkozások, hanem azokat a szükségleteket fogalmazzák meg, amelyek ahhoz kellenek, hogy a gyerek egészséges testi, lelki, érzelmi fejlődése biztosítva legyen” – hangsúlyozza Sánta Nóra, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány munkatársa.

Mik ezek a jogok?

A legfontosabb, hogy a gyereknek joga van ahhoz, hogy úgy tanulhasson, ahogy az az ő tempójának megfelelő. A tanárnak oda kell figyelnie a gyerekre, és segítenie kell a tananyag megértésében, még a számonkérés előtt. „Ez azért fontos, mert gyakran látjuk, hogy a tanár sokszor büntetésként olyanból írat dolgozatot, amit még nem adott le. De ez gyerekjogellenes” – jelentette ki Sánta Nóra.

Gyakran felmerül, hogy a gyereknek joga van-e inni, mosdóba menni, óra közben felállni – igen, ehhez mind joga van. Ahogy ahhoz is, hogy meghallgassák, elmondhassa a véleményét az őt érintő dolgokban. A felnőttek pedig kötelesek ezt figyelembe venni.

„Bezzeg az én időmben…”

Vannak tanárok, akik arra panaszkodnak, hogy manapság mennyivel nehezebb fegyelmezni a gyerekeket, és előfordul, hogy ilyenkor nem a megfelelő eszközökhöz nyúlnak, hanem erőszakkal, testi fenyítéssel próbálnak rendet tartani. 2005 óta azonban zéró tolerancia van hazánkban, törvény tiltja a fizikai bántalmazást az iskolában és otthon is. De nem csak a veréssel lehet bántani a gyereket: nagyon gyakori, hogy egyszerűen megalázó helyzetbe hozzák azt, aki a tanár szerint renitens.

A bejegyzés itt folytatódik.