Nem tetszik a baba neme? Akkor vetesd el!

A Brit Orvosszövetség egyik vezető szakértője szerint engedélyezni kellene a nők számára, hogy elvetethessék a gyermeküket, ha az nem „megfelelő” nemű. A professzor kijelentése hatalmas indulatokat váltott ki pro-life körökben.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. március 27. Gyarmati Orsolya

Baby shoes for a boy and a girl

Wendy Savage professzor mindezt a The Mail című napilapnak nyilatkozta. Az orvos kijelentése már csak azért is botrányos, mivel Savage tagja a Brit Orvosszövetség etikai bizottságának, ám ez semmilyen módon nem korlátozza szélsőséges nézeteinek hangoztatásában.

Savage nagy pártolója annak, hogy a terhességet a 9 hónap bármely pontján meg lehessen szakítani. Gyakran mondja el azt is, milyen fontos volna, hogy az abortusztablettát online is lehessen rendelni, hogy bármikor, bármely nő (lány!) bevehesse azt – bármiféle orvosi felügyelet vagy vizsgálat nélkül.

Angliában az elmúlt években egyre gyakrabban fordult elő, hogy a szülők az alapján döntötték el, megtartják-e a babát vagy sem, hogy az milyen nemű. A jelenség olyan méretűre nőtt, hogy az NHS (National Health Service – Brit Egészségpénztár – a szerk.) kénytelen volt néhány kórháznak azt javasolni, hogy ne árulják el a magzat nemét a szülőknek. Savage professzor természetesen azonnal reagált, mondván, az efféle gyakorlat botrányos.

„Ha egy nő nem akarja, hogy lánya vagy fia szülessen, mégis arra kényszerül, hogy a nem kívánt nemű gyermeket hordja ki, az sem a születendő babának, sem az anyának nem tesz jót”, nyilatkozta.

Egy felmérés szerint 2014 óta Angliában 4700 lánnyal kevesebb született, mint amennyi statisztikailag várható lett volna. Egy kilétét titokban tartó újságíró lefilmezett néhány olyan orvost, akik beleegyeznek az abortusz elvégzésébe akkor is, ha az indok csupán a baba neme. Mindez arra késztette az Egészségügyi Minisztériumot, hogy új irányelvet fogalmazzon meg, miszerint „a kizárólag a magzat neme alapján történő terhességmegszakítás illegálisnak minősül.”

A világ számos országában végeznek nemi alapú abortuszokat. Évente sokszázezer lány magzatot ölnek meg, illetve már megszületett kislánnyal végeznek vagy hagynak el szülei pusztán azért, mert nem fiúnak született. Az ENSZ és a WHO hosszú évtizedek óta kampányol ennek a gyakorlatnak a beszüntetéséért. Becslések szerint csak Kelet-Európában és Ázsiában 117 millió nő „hiányzik” a társadalomból a nemi alapon szelektáló abortuszok miatt.

Mindezek ellenére Savage professzor, aki nagyjából 10 ezer terhességmegszakítást végzett nyugdíjba vonulásáig, úgy véli, nem léteznek ilyen abortuszok, mivel 35 éves karrierje során csupán egyetlen egyszer keresték őt fel ilyen indokkal, ám most, hogy a téma újra terítékre került, aláírt egy levelet azt állítva, hogy a nemi szelektáláson alapuló abortusz „nem gender-dikszrimináció”, mivel „ez a fogalom csupán élő emberekre alkalmazható.”

Jelenleg Nagy-Britanniában az abortusz a 24. hétig legális, utána csak nagyon kivételes esetekben engedélyezik a terhességmegszakítást.

via