Nem vonták el az abortuszra szánt pénzt

A parlament a jövő évi költségvetési javaslathoz benyújtott módosító indítványokról szavazva kedden úgy döntött: az abortuszra szánt pénzt - bár ezt kereszténydemokrata és jobbikos képviselők is kezdeményezték - nem vonják el.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 13. czefernek.lena

A parlament a jövő évi költségvetési javaslathoz benyújtott módosító indítványokról szavazva kedden úgy döntött: az abortuszra szánt pénzt – bár ezt kereszténydemokrata és jobbikos képviselők is kezdeményezték – nem vonják el.


A parlament a költségvetési fejezeteken belüli átcsoportosításokat szorgalmazó javaslatok között nem szavazott azokról a kereszténydemokrata és jobbikos indítványokról, amelyek elvonták, illetve csökkentették volna a büdzsében terhességmegszakításra előirányzott 400 millió forintot. A kormány ezeket nem támogatta, a frakciók pedig nem kértek róluk külön szavazást, így az előirányzat megmaradt.

Két KDNP-s képviselő – Pálffy István és Sáringer-Kenyeres Tamás – elvonta és az örökbefogadások ösztönzésére, az örökbefogadói gyes összegének emelésére, továbbá gyermekvédelmi programokra költötte volna az összeget. Hasonló javaslata öt jobbikos képviselőnek is volt, ők azonban az eredetileg – a nem a várandós nőnél vagy a magzatnál fennálló súlyos egészségügyi ok miatt elvégzett – abortuszokra szánt állami támogatást a kisiskoláknak adták volna. A Jobbik ugyanakkor olyan indítványt is benyújtott, amely csak harmincmillió forinttal csökkentette volna ezt az előirányzatot, a kérdéses összeget a magzatvédelemmel foglalkozó Alfa Szövetségnek biztosítva.