Nemzetközi abortusztámogatást javasol a holland kormány, miután Trump megvonta a pénzt minden tengerentúli szervezettől

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Donald Trump egyik első intézkedései között zárta el a pénzcsapot a tengeren túli, abortuszt végző vagy arról felvilágosítást nyújtó szervezetek előtt. Elsőként a hollandok reagáltak: a nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős miniszter javaslatot tett egy olyan alap létrehozására, amely továbbra is biztosítaná az abortuszokat és a felvilágosító tevékenységet nem csak az országban, de az összes fejlődő országban is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. január 30. Családháló

President Donald Trump shows off a signed executive order to reinstitute a policy barring any recipient of U.S. assistance from performing or promoting abortions abroad with money they receive from non-U.S. sources, Monday, Jan. 23, 2017, in the Oval Office of the White House in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)

A Mexico City Policy néven elhíresült amerikai döntés globálisan vetett véget annak a korábbi gyakorlatnak, amelynek értelmében amerikai pénzekből támogattak nemzetközi segélycsoportokat, amelyek nőknek adnak információkat a terhességmegszakításról, vagy abortuszokat végeznek.

Lilanne Ploumen holland miniszter elmondta: az alapot bármely kormány, cég vagy szervezet támogathatja, amely úgy gondolja, hogy amennyire csak lehet, ellensúlyozni kell Trump döntését. Ploumen elmondta: „A Mexico City Policy-nek messzemenő következményei lesznek a nőket, a gyerekeket, a férfiakat, az egész társadalmat beleértve. Az abortusz betiltásának nem kevesebb abortusz az eredménye, hanem több illegálisan, veszélyes körülmények között végzett beavatkozás és több haláleset.”

Lilanne Ploumen holland miniszter

The Mexico City Policy-t a republikánus kormányok előszeretettel alkalmazzák régóta. Utoljára Bush elnök használta, majd Obama hivatalba lépésekor hatályon kívül helyezte. A Mexico City Policy-t rengetegen bírálták és bírálják, főleg nőcsoportok. Ennek ellenére számos republikánus politikus támogatja ezt a fajta gondolkodást, méghozzá elsősorban vallási meggyőződésre hivatkozva.

via