Nemzetközi erőfeszítések a magyar bábákért

A héten indította kampányát a Születésház Egyesület a valóban független bábaság megteremtéséért Magyarországon – tájékoztatta lapunkat Schmidt Erika, az Igazságot Geréb Ágnesnek Mozgalom (IGÁM) szóvivője.  Vajon a másfél hónapos hadjárattal véget lehet vetni a független bábák kriminalizációjának?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 23. bencze.aron

A héten indította kampányát a Születésház Egyesület a valóban független bábaság megteremtéséért Magyarországon – tájékoztatta lapunkat Schmidt Erika, az Igazságot Geréb Ágnesnek Mozgalom (IGÁM) szóvivője.  Vajon a másfél hónapos hadjárattal véget lehet vetni a független bábák kriminalizációjának?


Nemzetközi kapcsolatainak mozgósításával kívánja a Születésház Egyesület a magyarországi bábaság helyzetén javítani. Schmidt Erika a részletekről szólva elmondta, a magyar törvényhozásra gyakorolt nyomás mellett nemzetközi támogatók segítségét is kérik az ügyben. Mint megtudtuk, Magyarországra kinevezett nagyköveteken keresztül tolmácsolják az üzenetet a magyar kormány felé, hazai támogatóik pedig levelükkel az igazságügyért és egészségügyért felelős minisztériumokat keresik majd fel. A hathetes kampány március végéig tart.

A szóvivő magyarázatképpen hozzátette, hazánkban a jelenlegi törvénykezés mellett kizárólag a szülész-nőgyógyász szakorvosok jogosultak a várandósság és a kórházi szülések kísérésére. Véleménye szerint tarthatatlan az a helyzet, hogy az otthonszüléseket kísérő független bábák nem végezhetik a szakmájukhoz tartozó tevékenységek teljes körét. Schmidt Erika kérdésünkre válaszolva arra hívta fel a figyelmet, hogy Európában számos példa van arra, ahol a két szakma jól együtt tud dolgozni. Véleménye szerint az Egyesült Királyságban példaértékű a helyzet, és a bábák nemcsak független szülészházakban végezhetik munkájukat, de az alacsony rizikófaktorú szüléseket teljes hatáskörben is levezethetik. „Ez a jogi megfosztottság méltánytalan” – szögezte le a szóvivő, kiemelve: a magyarországi gyakorlat még a 2005/36. Európai Direktívának ellent mond.  Mint folytatta, a magyar kormány kötelessége, hogy a hazai jogszabályokat minél előbb az említett direktívának megfelelően módosítsa.

Schmidt Erika külön kitért arra is, hogy számos nemzetközi tanulmány egyértelműen bebizonyította: a bábák sokkal jobb mutatókkal végzik munkáikat, kevesebb a tragikus kimenetelű szülés. A szóvivő végül hozzátette: üdvözlik Áder János köztársasági elnök úr tavaly októberben kiadott közleményét, melyet dr. Geréb Ágnes erkölcsi rehabilitációjának első lépéseként értékel.


Portálunk számos alkalommal foglalkozott az otthonszülés előnyeivel és hátrányaival. Tudjuk, olvasóink is erősen megosztottak ebben a témakörben. Egy azonban biztos, a magyar média kizárólag a tragédiákról számolt be híradásaiban, ami mindenképpen rontotta a bábák hazai megítélését. Ugyanakkor tény az is: szomorú halálesetek a megfelelően ellátott kórházakban is történtek már. Legalább a döntés jogát meg lehet adni a várandós anyáknak, hogy hol és kinek a segítségével kívánják levezettetni a szülésüket. (A szerk.)