Nemzetközi összefogással segít a Vöröskereszt a jégeső által sújtott magyar falvakon

A június végi heves esőzések 1300 károsultján segít a Magyar Vöröskereszt, amelyhez a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC – Nemzetközi Vöröskereszt) nyújt anyagi és szakmai támogatást.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
vészhelyzet
2017. július 24. Családháló

Az IFRC több mint 87.000 svájci frank (mintegy 24,4 millió forint) összegű gyorssegélyt utalt a Magyar Vöröskeresztnek azt követően, hogy június 21-én jégeső csapott le az ország több részén. A legtöbb kárt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Megyaszó szenvedte, de hasonlóan súlyos volt a helyzet néhány Kecskemét környéki településen, ahol a házak tetejét, ablakait és a konyhakerteket is megrongálta a jég. Összesen több mint 230 ház sérült meg, amelyek közül néhány teljesen lakhatatlanná vált.

 

 

A Magyar Vöröskereszt helyi szervezetei azonnal reagáltak a veszélyhelyzetre, együttműködve a hatóságokkal és a lakossági csoportokkal. Mintegy 50 munkatárs és önkéntes érkezett a helyszínre, akik élelmiszert és tisztítóeszközöket osztottak szét a rászorulók között. Az IFRC támogatásának köszönhetően a Magyar Vöröskereszt szerszámokat és építőanyagokat is tud vásárolni, hogy a képzett önkéntesek megjavíthassák a törött tetőket és ablakokat.

Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója így nyilatkozott: „Sajnos hazánkat sem kerülik el a természeti katasztrófák, és nekünk, a legnagyobb hazai humanitárius szervezetként gyorsan és hatékonyan kell segítséget nyújtanunk ezekben a váratlan helyzetekben. Ehhez tagként a nemzetközi szervezettől szakmai és anyagi támogatást is kapunk.”

 

 

„Legutóbb a jégkár kárvallottjainak, szorult helyzetbe került magyar családoknak tudott gyorsan és hatékonyan segíteni a Magyar Vöröskereszt a nemzetközi alapból  kapott anyagi támogatásból.”

Simon Missiri, az IFRC európai regionális igazgatója hozzátette: “A világ legnagyobb humanitárius szervezetének tagjaként a Magyar Vöröskereszt hatékonyabban tud reagálni a természeti csapások és krízisek idején. A Budapesten található regionális irodánk révén 54 nemzeti társasággal, köztük a Magyar Vöröskereszttel működünk együtt, hogy támogassuk országszerte végzett munkájukat a szükséget szenvedők megsegítésére.”

 

A két csatolt fotó illusztráció, amelyek a 2016-os szabolcsi jégkár helyreállítás során készültek. Fotó: Neményi Márton