Nepál: büntetendő lesz a nők menstruációs kunyhóba küldése

Nepál egyes részein még mindig él az a szokás, amely szerint a menstruáló nőknek nyomorúságos kunyhókban kell tölteniük azt a pár napot, amíg a vérzésük tart. Egy új törvény véget vethet ennek a gyakorlatnak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. október 28. Családháló

Az új szabályozás szerint három hónapos büntetésre és 30 dollár pénzbírságra számíthat az, aki ilyesmire kötelez egy nőt. A chhaupadi néven ismert szokás hosszú ideje keseríti meg a menstruáló nők életét, ám nemrég nemzetközi szinten is figyelmet kapott a megalázó és embertelen gyakorlat, miután két nő is meghalt a menstruációs kunyhókban.

Az ősi hindu gyakorlat szerint azok a nők, akik menstruálnak, vagy akik szülés után vannak, tisztátalannak számítanak, és rossz szerencsét hoznak azokra, akikkel kapcsolatban állnak, éppen ezért amíg meg nem tisztulnak, elkülönítve kell élniük.

Ez idő alatt tilos bármilyen jószágot, vagy férfit megérinteniük, bizonyos ételeket nem fogyaszthatnak, és a dolgukat is csak távol a házuktól végezhetik el. Télen ugyanez a szabály vonatkozik rájuk, még akkor is, ha a hideg az életüket veszélyezteti, és az sem aggaszt senkit, hogy a másoktól messze, magányosan kuporgó nők ki vannak téve a bűnözők és erőszaktevők támadásának. Az iskolába járó lányok e napok alatt nem látogathatják az oktatási intézményeket.

Néhány hónappal ezelőtt egy tinédzser lány halt meg egy ilyen kunyhóban, nem messze az otthonától, amikor alvás közben megmarta egy kígyó, előtte pedig egy másik15 éves lány vesztette életét: megfulladt, amikor épp tüzet akart rakni a kunyhóban, hogy ne fázzon annyira…

A chhaupadit a nepáli kormány már 2005-ben törvényellenesnek nyilvánította, de semmilyen büntetés nem járt azoknak, akik továbbra is a kunyhókba kényszerítették a lányokat és nőket.

Az új törvény kijelenti, hogy a menstruáló, vagy a nemrég szült nőket tilos bármilyen negatív módon megkülönböztetni.

via