Népesedési kerekasztal: javaslatok a szülészeti ellátás korszerűsítésére

Emberi jogi, méltóságbeli kérdések mellett népesedési kérdés szempontjából is nagy jelentősége van, hogy a gyermekek milyen körülmények között jönnek ma Magyarországon erre a világra. A Népesedési Kerekasztal javaslatot tesz a szülészet korszerű megújítására, hogy a tervezett gyermekek megszületését előmozdítsa.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
ellátás
2013. október 05. Gyarmati Orsolya

Emberi jogi, méltóságbeli kérdések mellett népesedési kérdés szempontjából is nagy jelentősége van, hogy a gyermekek milyen körülmények között jönnek ma Magyarországon erre a világra. A Népesedési Kerekasztal javaslatot tesz a szülészet korszerű megújítására, hogy a tervezett gyermekek megszületését előmozdítsa.


Európa szerte komoly problémákat okoz a megszületett gyermekek számának drámai csökkenése. Ezen helyzet kialakulásáért nagyon összetett, egymást is befolyásoló tényezők tehetők felelőssé. Ezek közül egy, a várandósság megélése, a kismamák gondozása a várandósságuk során, a szülés élménye valamint a szülés utáni időszakban a kismama segítése új élethelyzetéhez.

Hazánkban is minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy minél több gyermek születhessen meg.

Több tanulmány által bizonyított, hogy a várandósság ideje alatti szakemberek megfelelő hozzáállása, a pozitív szülésélmény, a nőket és a családokat nagymértékben motiválja további gyermekek vállalásában. A pozitív szülésélmény az előre nem tervezett gyermekek vállalásának gondolatát is elindítja, míg a negatív, megalázó várandósgondozással és szüléssel kapcsolatos élmények az előre eltervezett gyermekek vállalását is hátrányosan befolyásolja. Emberi jogi, méltóságbeli kérdések mellett népesedési kérdés szempontjából is nagy jelentősége van, hogy a gyermekek milyen körülmények között jönnek ma Magyarországon erre a világra. A Népesedési Kerekasztal javaslatot tesz a szülészet korszerű megújítására, hogy a tervezett gyermekek megszületését előmozdítsa.

 

A Népesedési Kerekasztal javaslatai:

 

Várandósgondozással kapcsolatosan:

·        A kismamák nagyobb választási lehetőséget kapjanak, a terhes gondozást végző szülész-nőgyógyász szakorvos mellett egyéb szakemberek bevonásával is történjen a várandósgondozási ellátás. Az OEP által finanszírozottan (ennek jogi hátterét a felelősségvállalást kidolgozva és megteremtve) a várandósgondozást végezhesse problémamentes esetekben otthonszülést kísérő engedéllyel rendelkező szülésznő.

·        Javasoljuk a várandósgondozás korszerűsítését az új tudományos eredmények fényében, valamint új szakmai protokoll kiadását, amelyben már nem csak a kórházi szülések szakmai irányelvei vannak rögzítve, hanem a születésházak és otthonszülések protokollja is.

·        Javasoljuk mind a várandós anyák, mind a megfelelő szakmai működés és ellenőrizhetőség érdekében a szülészetben elterjedt magánpraxisok OEP általi finanszírozásának kérdését rendezni. A vényírás példájára meg kell oldani a beutalás finanszírozását is, mellyel a gondozás szakmai kontrollja is megvalósíthatóvá válik.

 

Szüléssel kapcsolatos javaslatok:

·        A szülészeti ellátásban javasoljuk az ambuláns szülés (a szülést követő 24 órán belüli távozás a kórházból) bevezetését ennek OEP általi finanszírozása rendezését.

·        Javasoljuk legalább egy referenciaintézmény létrehozását, (a WHO által javasolt anya és bababarát szempontok alapján) amely a természetes szemlélettel a háborítatlan szülés lehetőségét biztosítja az erre jogos igényt mutató családoknak. Külföldi példákból is igazolódik, hogy a születésházak a         megfelelő szakmai szabályok betartása mellett biztonságosak, valamint    jelentős anyagi megtakarítást jelentenek az egészségügyi finanszírozásban.

 

Gyermekágyas időszakra javaslataink:

·        A jelenlegi ellátás mellett szükség esetén szoptatási szaktanácsadók és perinatalis szaktanácsadók segítsége is OEP-finanszírozottan igénybe vehető legyen a kismamáknak.

 

A szülésben részt vevő szakemberekkel kapcsolatos javaslataink:

 

·        Javasoljuk továbbá a szülészetben dolgozó szakemberek (védőnők, szülésznők, orvosok) képzésében a korszerűsítést a baba- és mamabarát szempontok figyelembevételével, továbbá a szakorvos képzésbe a korszerű szoptatási irányelvek oktatását.

 

·        A szülés körüli szakemberek kiégésének veszélye a fokozott stressz faktor miatt nagy. Ezen a területen a kiégés miatti kommunikációs, és emberi problémák hosszú távon kihatnak a családok gyermekvállalására, és ezáltal a társadalomra is. Javasoljuk, hogy számukra rendszeres önismereti, illetve esetfeldolgozó megbeszélések elérhetőek legyenek, amelyek pszichológusok bevonásával a lelki regenerációt és ezáltal az empatikus hozzáállás folyamatosságát, a kiégés elkerülését biztosítanák a szakemberek számára.