Népi kezdeményezés a családon belüli erőszak megfékezésére

Népi kezdeményezés indult a családon belüli erőszak megfékezésére; az erre vonatkozó kérelmet Halász Pálma, az Élet-Érték Alapítvány elnöke adta be az Országos Választási Bizottsághoz (OVB), amely az elmúlt héten azt jóváhagyta - közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 08. szabo.daniel

Népi kezdeményezés indult a családon belüli erőszak megfékezésére; az erre vonatkozó kérelmet Halász Pálma, az Élet-Érték Alapítvány elnöke adta be az Országos Választási Bizottsághoz (OVB), amely az elmúlt héten azt jóváhagyta – közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.


Május 1-jéig 50 ezer aláírásnak kell összegyűlnie ahhoz, hogy a parlament napirendre tűzze a családon belüli erőszak önálló bűncselekményként történő szabályozásának témakörét. Sikeres aláírásgyűjtés esetén a parlament köteles lenne három hónapon belül napirendjére tűzni a kérdést.

Mint a közleményben olvasható, Magyarországon ma minden ötödik nőt érint a családon belüli erőszak valamilyen formája: fizikai vagy szexuális bántalmazás, lelki kiszolgáltatottság, anyagi fenyegetettség. A témában készült legutóbbi hazai kutatás szerint hetente legalább egy nő, havonta egy gyermek hal meg családon belüli erőszak következtében. Az erőszak az esetek 95 százalékában zárt ajtók mögött marad; az áldozat a saját szégyeneként, tabutémaként éli meg a bántalmazást, arról senkinek nem mer beszélni.

Szakemberek szerint jelentősen visszaszorítaná a bántalmazások, gyilkosságok számát, ha önálló törvényi tényállás születne a családon belüli erőszakra. Önálló törvényi tényállás elfogadása esetén a büntetőeljárás hivatalból indulna, nem kellene ahhoz az áldozat magánindítványa.

Halász Pálma civil kezdeményezésére 2010-ben is indult aláírásgyűjtés a családon belüli erőszak megfékezésére, de az néhány száz aláírás határidőn túli beérkezése miatt nem járt sikerrel.


 

Közben Romániában kihirdette az államfő a családon belüli erőszak megelőzését és megfékezését célzó törvénymódosítást.Traian Basescu a jogszabály kihirdetésének időzítését kommentálva újságírók előtt azt mondta, ez a legkomolyabb üzenet, amit honfitársaihoz intézhetett a nemzetközi nőnap alkalmából. “Ezentúl nem kaphatnak verést otthon a férjüktől. Ha valaki – virágon kívül bármi mással – önökhöz ér, az menjen a börtönbe!” – mondta az államfő egy nyilvános rendezvényen a jelenlévő nőkhöz intézve szavait.     

Romániában 2003 óta törvény védi a családon belüli erőszak áldozatait, ám az uniós jogharmonizáció érdekében elfogadott jogszabály – a mostani törvénymódosítás előterjesztői szerint –  hatástalannak bizonyult.     

A csütörtökön kihirdetett módosítás szerint, a családon belüli erőszak áldozata, vagy akár a rendőrség “védelmi rendeletet” kérhet a bíróságtól. Ezzel az agresszív társ eltávolító a közös otthonból. Az eltiltást a bántalmazott munkahelyére, a gyermek iskolájára, a családtagok otthonának környékére is kiterjeszthetik. A védelmi rendelet legfeljebb két éves időszakra szólhat és megszabhatja, hogy a bántalmazó ne kerülhessen az áldozata 200 méteres körzetébe, ne hívja telefonon, és semmiféle üzenetet ne juttasson el hozzá.     

A törvénymódosítás kezdeményezői szerint Romániában a bántalmazott nők 75-85 százalékát otthonában éri agresszió. A módosítás indoklásában rámutatnak: eddig az áldozat feljelentésére volt szükség a büntetőeljárás indításához, most már hivatalból is indulhat eljárás. A testi-lelki terror alatt élők ugyanis ritkán merik feljelenteni a velük egy háztartásban élő erőszakoskodót, vagy a feljelentést utólag visszavonják. A büntetőtörvénykönyv ráadásul felmenti az erőszak elkövetőjét a büntetőjogi felelősség alól, ha a felek utólagos “kibékültek” – olvasható az előterjesztők indoklásában.     

Az új jogszabály szerint családon belüli erőszaknak minősül a szóbeli, testi, lelki, szexuális, és lelkiismereti (a vallásos hit gyakorlását korlátozó) bántalmazás. A törvény szerint 1000 és 5000 lej (230-1150 euró) közötti bírsággal sújtható az a menhely, amely nem fogadja be a veszélynek kitett áldozatot. 500 és 1000 lej közötti összeggel bírságolható az az eltiltott erőszakoskodó, aki megpróbál behatolni a menhelyre, ahol áldozata tartózkodik.