Ön nevelné pontrendszerrel a gyerekét?

Amikor először hallottam egy édesanya szájából, hogy „Péter, ha nem húzod fel rögtön a cipődet, nem kapsz este piros pontot”, döbbenetemben a tarkómig szaladt a szemöldököm. Mi van? Egy anya esténként értékeli a gyereke viselkedését, mint az iskolában? És végül kinek mondja meg őt, ha rossz jegyet visz haza? A nagyinak?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. november 23. Dívány

Amilyen kíváncsi természetem van, rögtön rákérdeztem az anyukánál, hogy mi ez a pontozás, és hogyan működik. Kiderült, hogy a hatéves kisfia enyhén autista, és ezzel a rendszerrel próbálják rávenni őt az együttműködésre. A piros pontok beválthatók matricára, a matricák pedig LEGO darabkákra, amiből a végén kijön egy egész figura. Az pedig csak a gyereken múlik, hogy milyen hamar rakhatja össze az emberkéjét, egy hét, vagy egy hónap alatt. A módszer beválni látszik, azóta az anya ősz hajszálai nem szaporodnak olyan tempóban, mint azelőtt.

A magyarázatba bele is nyugodtam, ha nekik működik, tök jó, (Péter azonnal haptákba állt, és felvette a cipőjét), de bármilyen kecsegtető is volt az eredmény, továbbra sem tudtam elképzelni, hogy esténként értékeljem a gyerekeim teljesítményét, és jutalmat osszak az együttműködésükért.

A minap egy cikkbe botlottam, amelyben egy apa egy ehhez hasonló pontrendszer bevezetéséről számol be. Rögtön az elején előre bocsátja, hogy a szülők fele valószínűleg nagyon nem fog vele egyetérteni, ő viszont kitart a rendszere mellett, mert működik.

adobestock_67246021-450x225

Gépesített pontrendszer

A két fiához két elektromos számlálót is használ (értik, gép tartja számon a teljesítményt, tévedés kizárva). Arról a fajta számlálóról van szó, amivel az ajtónállók számolják a ki- és belépőket egy klubban, van rajta egy plusz és egy mínusz gomb.

A számlálókat a hűtőszekrény ajtajára erősítették, mellé pedig egy listát, amin azok a dolgok vannak, amiken dolgozni szeretnének éppen. Például húsz pontot ér, ha reggel fél nyolcra felöltözve lejönnek, vagy külön kérés nélkül helyére teszik a táskájukat, kabátjukat, cipőjüket, amikor hazaérnek az iskolából. (A saját családom sikerrátáját tekintve ezek tényleg a világ legnehezebb, szinte teljesíthetetlen kérései).

Bizonyos dolgokért pedig mínusz pontok járnak, például ha elfelejti hozzátenni, hogy kérem vagy köszönöm, csámcsog, vagy tüsszentéskor nem takarja el a száját. Ezek olyan dolgok, mint az iskolában a házi feladat: ha megvan, nem jár érte plusz, de ha nincs meg, akkor jár a mínusz. Vagyis nem kapnak pont, ha jól csinálják, hiszen ezeknek a dolgoknak már alapból menni kell, de levonás jár, ha elrontják.

A cikk itt folytatódik!