Nevelőszülők: kibővítik a képzést, a támogatást és a lehetőségeket!

Az örökbefogadó szülők és nevelőszülők jövő évi támogatásáról tartott sajtótájékoztatót ma reggel Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, valamint Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. június 29. Antal-Ferencz Ildikó

Novák Katalin elmondta: az örökbefogadó szülőket ugyanúgy megilletik a családtámogatások, például az otthonteremtési kedvezmény vagy az adókedvezmény, mint a vér szerinti szülőket. Hozzátette: 2011-ben az EMMI bevezette az örökbefogadói gyest, ami fél évig akkor is jár, ha az örökbefogadott gyermek már elmúlt három éves. Az örökbefogadásra való felkészülés tanfolyamrendszerét is fejlesztették, hogy az örökbefogadni kívánók minél felkészültebbek legyenek, tette hozzá az államtitkár.

Czibere Károly hangsúlyozta: a gyermekvédelemnek nem kizárólag a gyermek biztonságáról és ellátásáról történő gondoskodás a feladata, de az is, hogy lehetőséget adjon neki arra, hogy felnőve minden olyan képességgel és jártassággal rendelkezzen, amelyek által teljes életet élhet. Ehhez azonban az ellátórendszernek változnia kell, ezért is tűzte ki célul a kormány, hogy 2020-ra ne maradjon Magyarországon zsúfolt, nagy létszámú gyereket befogadó gyermekvédelmi otthon.

Czibere kiemelte, hogy nagyon fontos a nevelőszülői szolgálat kiszélesítése, megerősítése, hiszen a nevelőszülők azok, akik családot biztosítanak a gyerekeknek, és olyan alapot nyújtanak, amellyel felfegyverkezve sokkal kisebb az esélye, hogy a gyerekek elkallódjanak. „Elértük, hogy 12 évesnél kisebbek ne kerülhessenek gyerekotthonba, vagy aki már ott van, az minél előbb nevelőszülőkhöz kerülhessen. 2560 új nevelőszülő képzését támogatjuk a közeljövőben 400 millió forintból a következő évben, valamint a már a rendszerben lévőknek is segítjük a továbbképzését. Jelenleg 5500 nevelőszülő vállal szolgálatot 15 ezer gyermek családban nevelkedését biztosítva ezzel”, tette hozzá az államtitkár.

A Családháló is jelen volt a sajtótájékoztatón, és a nevelőszülők területi eloszlásának jellemzőiről kérdezte a két államtitkárt. Novák Katalin azt válaszolta, hogy az örökbefogadásnál az az általános szabály, hogy először mindig a gyermek szűkebb környezetében keresnek örökbefogadó szülőket, nemzetközi örökbefogadás pedig általában nemzetközi szinten, akár két-három testvér együttes elhelyezésével szokott zajlani.

Czibere Károly válaszában kifejtette: az örökbefogadó szülők területi eloszlását illetően azt lehet mondani, hogy miközben a keleti határszél „feljött” az utóbbi években, jelentős fehér foltok alakultak ki, köztük Budapest, Pest megye és a nyugati határszél. Éppen ezért célzott kampányokkal és támogatásokkal igyekszünk ezeken a fehér területeken is „mozgósítani” azokat az embereket, akikből nevelőszülők lehetnek. Ez már csak azért is fontos, mert a törvény kimondja, hogy a vér szerinti szülőtől a gyerek a rendszeres kapcsolattartás fontossága miatt nem lehet 50 kilométernél távolabb, ám jelenleg ez sok esetben nem megoldható.