Nézzük együtt az augusztusi csillaghullást!

Újra látható lesz a Perseidák meteorraj! A csillaghullás idén augusztus 10-12-re esik, amikor rengeteg hullócsillagot láthatunk majd, óránként akár kétszázat is, ha szerencsénk van. Igazi romantikus program kifeküdni a szabadba, a város fényeitől távolabbi helyre a csillagos ég alatt, felejthetetlen élmény! A népi hiedelem szerint ha hullócsillagot látunk, akkor kívánjunk valamit, és ha ezt a kívánságot senkinek nem áruljuk el, akkor egy éven belül teljesül.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
csillagvizsgáló
2017. augusztus 09. Családháló

A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj. A hullócsillagokat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik. A Perseidák néven ismert meteorraj igazán látványos. A meteoritok a légkörünkben elégve látványos hullócsillaggá válnak. Az ismert meteorrajok közül a Perseidák rendelkezik az egyik legnagyobb sebességgel. Az átlagsebessége 59 km/s. A csillaghullás szabad szemmel is jól látható, a jelenség sötétedéstől egészen napfelkeltéig tart.

Budapesti helyszínek, ahol közösen végignézhetjük a csillaghullást

Perseida-éjszaka (Óbudai Polaris Csillagvizsgáló, 1037 Budapest Laborc u. 2c)

A Perseidák meteorraj idei gyakorisági maximuma alkalmából várják a csillagászat iránt érdeklődőket egy közös meteorszámlálásra. Meteorszámlálás a Polaris-teraszon, Szaturnusz-megfigyelés a kupolában. Az est bevezetőjeként előadást hallgathatnak meg az érdeklődők a teraszon a meteorokról, fontosságukról, tulajdonságaikról.

További részletek ITT.

Hullócsillagok Éjszakája (Csillebérci Szabadtéri Színház, 1120 Budapest, Konkoly-T. Miklós út 21.)

A korábbi években több ezren összegyűltek a Normafánál, idén változik a helyszín változik és kiegészül a program. A látogatók élőzenét, lírai dalokat fognak hallgatni, egy teljesen sötét, csak pár gyertyával megvilágított szabadtéri színpadon, a Csillebérci Szabadtéri Színházban, miközben megfigyelik a hullócsillagokat és élvezik  a természet nyugalmát. Ingyen van, jó a levegő, a hullócsillag pedig szép.

További részletek ITT.

Erzsébet-kilátó Éjszakája (1121 Budapest, Erzsébet kilátó út)

Augusztusban szombatonként hosszabb nyitvatartással várja látogatóit az Erzsébet-kilátó. Budapest legszebb panorámája éjszaka, hullócsillagokkal és hangulatos zenével. Ezekben az időpontokban a Kilátó Kávézóban hangulatos élőzene és grillterasz is lesz. A Normafa parkolótól elektromos kisbusszal is megközelíthető a kilátó 20:00-00:02-ig.

További részletek ITT.