“Nincs annál rosszabb, mikor egy szülőnek nincs módja élelmet adni gyerekeinek”

Nincsen annál rosszabb, mint mikor egy felnőtt, egészséges szülő úgy ébred, hogy tudja, nincs módja élelmet adni a gyerekeinek – indokolta Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó a közfoglalkoztatási programok létrejöttének szükségességét.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 26. czefernek.lena

Nincsen annál rosszabb, mint mikor egy felnőtt, egészséges szülő úgy ébred, hogy tudja, nincs módja élelmet adni a gyerekeinek – indokolta Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó a közfoglalkoztatási programok létrejöttének szükségességét.


A Belügyminisztérium 2012. évi közfoglalkoztatási programjait kedden mutatta be a főtanácsadó Papp Károly dandártábornok társaságában.

A közfoglalkoztatás célja a leginkább leszakadó térségeken élő, halmozottan hátrányos helyzetű, azaz 5000 fő alatti lakosságú településen élő, munkanélküli, többgyermekes családok munkához, élelemhez juttatása. A főként észak-keleti, keleti, dél-keleti, déli országrészre jellemző, de országosan is 47 százalékot elérő halmozottan hátrányos helyzetű családok egy főre jutó jövedelme ugyanis nem éri el a 22 ezer forintot. Őket a kormány a helyi önkormányzatok közreműködésével szeretné elérni, és rendszeres, 6-8 órás munkához, így legalább 47 ezer forintnyi jövedelemhez juttatni.

Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó elmondta, két oldalról, lokálisan kell megtámogatni ezt a rendszerváltozás óta folyamatosan leszakadó réteget, mivel a nyomorban élő embereken még semmilyen központilag irányított szociális program vagy segély tartósan nem segített. Így tőlünk Nyugatra, például Franciaországban sem volt sikeres egyetlen központi felzárkóztató program sem –fogalmazott a főtanácsadó.

A segítségnyújtás egyik formája Magyarországon a ‘Minden gyerek lakjon jól’ elnevezésű civil kezdeményezés programja, amely háztáji termelés alapismereteire oktatja a programban résztvevő munkanélküli szülőket annak érdekében, hogy alapélelmiszerekhez, tojáshoz, zöldségekhez hozzájussanak. Az elmúlt évben hazánk 47 leghátrányosabb helyzetű kistérségében 13 ezer családon tudtak segíteni, így 81 százalékos volt a siker. A program 2012-ben már több mint 51 ezer családot szeretne elérni az 500 fő alatti kistelepüléseken, őket a kialakult gyakorlat szerint kis haszonállatokkal (csibe, nyúl, kacsa), vetőmagokkal segíteni. A másik segítséget olyan mezőgazdasági munkák elsajátításának lehetősége képezi, amikre mintagazdaságokban kerül sor, és amikből hosszú távon egy család tovább tud lépni, például kereskedés útján. A Belügyminisztérium a megtermelt biotermények feldolgozásának képzéséről, környékbeli felvásárlásról is gondoskodik hosszú távon.