Novák: családbarát minősítési programot indít jövőre a kormány

Az élet minden területére kiterjedő családbarát minősítési programot indít a kormány jövőre – közölte pénteken Tusnádfürdőn Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
novák katalin
2017. július 23. MTI

Novák Katalin a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor panelrendezvényén kiemelte: nemcsak egy ország, hanem az egész nemzet számára fontos a családbarát gondolkodás. Ez egy meglévő értékrend és kitűzött cél is egyben. Hozzátette: azt szeretnék, ha a családbarát gondolkodás a mindennapokban jelenlévő valóság lenne, erre a magyar emberek többsége is vágyik. Utalt arra a közelmúltban készült reprezentatív kutatásra, amelynek eredményei azt mutatják: a 15-29 éves magyar fiatalok alapvetően családcentrikusan gondolkodnak, ezeket az értékeket tartják fontosnak.

A kormány feladata, hogy a feltételeket ehhez megteremtsék, azaz családbarát legyen az iskola, a közigazgatás. Jelezte: a családok évéhez kapcsolódva jövőre elindul egy olyan program, amelynek célja egy minősítési rendszer kialakítása. Ez tartalmazza majd a konkrét feltételeit annak, mikor mondhatják például egy fesztiválra, étteremre, hogy családbarát. Emellett az új fejlesztéseknél kötelezően meghatározott minimumokat is előírnának – mondta az államtitkár.

Novák Katalin kitért arra is: nemzetközi viszonylatban sokszor félnek kimondani, a család az az erőforrás, amire érdemes támaszkodni. Azon kellene az európai vezetőknek elgondolkodniuk, mi az oka annak, hogy a fiatalok vágynak családra, szeretnének családot, de mégis nagyon kitolódik a gyermekvállalás, illetve, hogy a vágyott gyermekek sokszor nem születnek meg. A magyar kormány a lehető legtöbb támogatást kívánja biztosítani a gyermekvállaláshoz, és ez nem kizárólag anyagi segítséget jelent – hangsúlyozta az Emmi államtitkára.

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának alapítója azt mondta: a kormányzati intézkedések nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a demográfiai mutatók pozitív irányba mozduljanak és megerősödjön a család intézménye.

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa arról beszélt: vannak olyan gyerekek, akiknél a családi minta, a család élete nem olyan, mint amilyet az iskola tud kínálni, és bizonyos dolgokat az oktatási intézmények kénytelen pótolni. A sokszor említett finn példát hozta fel, ahol először társadalmi párbeszéd indult arról, hogy milyenek legyenek a finnek 50 év múlva. Felvetette, hogy ilyen típusú párbeszédre Kárpát-medence- szerte szükség lenne.

Rónaszékiné Keresztes Monika, a fővárosi Fidesz alelnöke a stabil családok fontosságát hangsúlyozta a Fiatal Családosok Klubja és a Mindennapok Női szemmel Egyesület kerekasztal-beszélgetésén.

Kolozsvári Tibor, a Szent Ferenc Alapítvány igazgatója szerint a magyar kormány családpolitikai intézkedései nem csak szolgáltatásokat nyújtanak, hanem ösztönzik a családokat a gyermekvállalásra. A családra befektetésként tekintenek, ez Romániában nincs így – mutatott rá, hozzátéve: „márpedig aki nem vet, az nem fog aratni”.