Novák felülvizsgálná a műsorok életkori besorolására vonatkozó szabályozást

Novák Katalin felülvizsgálná a műsorok életkori besorolására vonatkozó szabályozást amiatt, mert többen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH) fordultak egy, az RTL Klubon sugárzott program miatt, melyben "káros tartalmak" jelentek meg főműsoridőben.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
novák katalin
2018. szeptember 07. Családháló, MTI, Hirado.hu

Novák Katalint csütörtökön egy sajtótájékoztatón kérdezték azzal kapcsolatban, hogy a Fiatal Családosok Klubja az RTL Klub egyik, szerintük közerkölcsöt sértő műsora miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH) fordult. Az államtitkár közölte, jogosnak érzi a felháborodást, és úgy gondolja, hogy időszerű lenne felülvizsgálni a műsorok életkori besorolására vonatkozó szabályozást.

Szerinte gyakran találkozni olyan műsorokkal, amikor az életkori besorolás nem feltétlenül illeszkedik a tartalomhoz.
Novák
Katalin hangsúlyozta: nagyon fontos a gyermekek védelme a “káros tartalmaktól”, és ennek fontos eszköze a szülők figyelmének a felhívása arra, hogy az adott tartalom mely korosztály számára ajánlott.

Közölte, kezdeményezéssel él majd az NMHH felé, hogy vizsgálják meg, kell-e a besorolásokon változtatni.

***

Korábban az RTL Klub Szenzációs Négyes című műsorában “meztelenül, intim testrészeiket alig takarva táncoló férfiak” voltak láthatók, ami miatt több bejelentés is érkezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH). A műsor vasárnap este főműsoridőben debütált a csatornán, s a vitatott tartalom ellenére  12-es korhatár-besorolást kapott, vagyis az ennél idősebb gyerekek már megnézhették.

A program sugárzása miatt bejelentést tett a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) is. Király Nóra, a szervezet elnöke szerint felháborító, hogy a kisgyermekek és a családok által az egyik leginkább nézett műsorsávban az RTL Klub egy “szeméremsértés határait súroló” műsort sugárzott. Hozzátette: az RTL klub olyan tartalmat sugárzott, amely “káros kihatással van a gyermekek szellemi fejlődésére”, és reményét fejezte ki, hogy a csatorna a jövőben nem ad ehhez hasonló műsorokat.

A Híradótól keresték az RTL klubot, hogy megkérdezzék, mivel indokolják a jelenetet, valamint, hogy szerintük a részlet belefér-e a 12-es korhatár-besorolásba, továbbá, hogy a nézők a jövőben számíthatnak-e hasonló jelenetekre a csatornán. Az RTL Klub szerint “semmi olyan nem látszódott, ami egy nyári, balatoni hőség kapcsán készült Híradó-tudósításban ne lehetne benne”. Szerintük “a testrészek takarva voltak, tehát nem látszódott semmi.”

A közmédiának nyilatkozó gyermekpszichológus szerint az agresszív vagy szeméremsértő jelenetek elsősorban a kötődésre és a későbbi párkapcsolatokra lehetnek kifejezetten rossz hatással. Földi Rita szerint ugyanis fennáll a veszélye, hogy az ilyen tartalmakat a gyerekek előbb-utóbb mintának, viselkedési normának fogadják el.