Novák: Jövőre 420 ezer forint marad a két gyermeket nevelőknél

Jövőre további ötezer forinttal nő a kétgyerekesek családi adókedvezménye, így havonta 35 ezer forint, éves szinten pedig 420 ezer forint marad a két gyereket nevelőknél 2018-ban – közölte az Emmi család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára. Hozzátette: 2019-ben további ötezer forinttal tervezik növelni, így 2016 és 2019 között a duplájára emelkedik a kétgyerekesek adókedvezménye, a korábbi húszezer forintról negyvenezer forintra.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
novák katalin
2017. június 23. Antal-Ferencz Ildikó

Novák Katalin ismertette: az egy gyermeket nevelők továbbra is tízezer forintot, a három gyerekesek majdnem 100 ezer forintot, az annál több gyereket nevelők pedig gyerekenként további 33 ezer forintot tudnak megspórolni az adókedvezménynek köszönhetően.

Az államtitkár megjegyezte, hogy 2011 előtt csak a három vagy több gyereket nevelők élhettek ezzel a lehetőséggel, akkoriban havonta négyezer forintos támogatás járt csak. Az emeléseknek köszönhetően 2011 és 2018 között összesen kétmillió, 2011 és 2019 között összesen majdnem hárommillió forint marad a gyereket nevelő családoknál – fűzte hozzá.

Novák Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy a családi adókedvezményt már a fogantatást követő 91. naptól igénybe lehet venni, és a támogatás megosztható a két szülő között. Kitért arra is, hogy a fiatal házasoknak az ötezer forintos házassági adókedvezmény ettől az évtől már két évig jár függetlenül attól, mikor születik az első gyerek.


A Családháló kérdésére az államtitkár azt válaszolta, hogy a kormány minden családot támogat, az egy- , a kétgyermekeseket  és a nagycsaládosokat is. Elismerte, hogy volt néhány olyan döntésük, amelyek kifejezetten a kétgyermekeseket támogatták, ilyen például a kétgyermekesek adókedvezményének a növelése vagy akár maga a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) is, de kiemelte: ilyen értelemben nem tesznek különbséget a gyermekes családok között; ahogy növekednek a családok gyermekekkel kapcsolatos terhei, úgy igyekszik a kormány ebből minél többet átvállalni.