„Az egészséges életmódra nevelés legfőbb terepe az otthon”

Az egészséges életmódra nevelés legfőbb terepe az otthon: a legfontosabb az, hogy a gyerekek milyen ételeket fogyasztanak és az egészséges étkezéssel kapcsolatban mire nevelik őket a családban – mondta az Emmi család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, A világ legnagyobb tanórája elnevezésű, az ENSZ által életre hívott kezdeményezéshez csatlakozó rendezvényen, melynek fő témája idén a tudatos táplálkozás és a felelős élelmiszerfogyasztás volt. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
novák katalin
2017. szeptember 19. Antal-Ferencz Ildikó

Novák Katalin a Fővárosi Állat- és Növénykertben tartott eseményen rámutatott arra: a családi, az otthoni nevelés mellett fontos az is, hogy a bölcsődében, az óvodában és az iskolában milyen ételeket kapnak a gyerekek. Az államtitkár közölte: ma a magyar oktatási rendszerben több mint egymillió olyan fiatal van, aki közétkeztetésben vesz részt, félmillióan ingyenesen étkeznek. Elmondta azt is, hogy a bevezetett új szabályozásnak köszönhetően jobb ételeket kínálnak a menzákon, ahol változatosabban kell főzni, pl. többször kell halat adni a gyerekeknek. Hozzátette, több mint háromszáz iskolafenntartó pályázott arra, hogy „menőbb menza” legyen az oktatási intézményében, azaz javítsák az étkezések körülményeit. A felelős élelmiszerfogyasztásról szólva Novák Katalin elmondta, egy magyar ember évente átlagosan 70 kilogramm élelmiszerhulladékot termel. Ennek a pazarlásnak a nagy részét odafigyeléssel el lehetne kerülni – jegyezte meg.

Nobilis Márton, az Új Nemzedék Központ ügyvezetője azt hangsúlyozta, hogy az étkezéssel kapcsolatban fontos a tudatosság.

Matolcsy Miklós, a kezdeményezés magyarországi szervezését lebonyolító PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója közölte: 160 országban tartják meg A világ legnagyobb tanóráját, amelynek célja, hogy a gyermekekkel megismertessék az ENSZ által megnevezett 17 globális célt. Idén az országban 3259 osztály regisztrált a programra. Elmondta, a programhoz kapcsolódóan egy húsz kérdésből álló kérdőív segítségével szeretnék felmérni a gyerekek táplálkozási szokásait, valamint három országos pályázatot hirdetnek meg.

Soós Gábor, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának főtitkára arról beszélt, hogy a táplálkozásnak van egy kulturális örökségi vonatkozása is: minden emberi közösség számára fontos kulturális kérdés, hogy milyen ételek fogyasztanak, azokat miként készítik el.

Tausz Katalin, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány gyermekjogi vezetője az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) kutatási adataira hivatkozva arról beszélt, hogy a világban az éhezők száma több mint tíz éven át csökkent, 2016-ban viszont növekedett. Ennek okai között említette a háborúkat és az éghajlatváltozást. A kutatás szerint az ötévesnél fiatalabb gyerekek közül 156 millió alulfejlett, 52 millió krónikusan legyengült – mondta. A gyermekjogi vezető megemlítette azt is, hogy 41 millió gyerek túlsúlyos. Ez lehet az alultápláltság egyik következménye is, hiszen sok szegény családban nem jutnak megfelelő, jó minőségű, változatos élelmiszerhez.
Hangsúlyozta: a kutatások szerint a világban van elegendő élelmiszer, minden gyerekek táplálékhoz juthatna, ha „mi, felnőttek egy olyan világot rendeznénk be”, ahol mindenki gondol a rászorulókra.

A fővárosi állatkertben mintegy száz diák részvételével megtartott nyitórendezvényen elhangzott: az ENSZ 2015 szeptemberében indította útjára a „Projekt Everyone” kampányát, amelynek keretében 17 globális célját szeretné megismertetni a gyerekekkel A világ legnagyobb tanórája rendezvényeken. Ezeket immár harmadik alkalommal rendezik meg, idén szeptember 18. és 24. között.