Novák Katalin: a családbarát ország egyben idősbarát is

A családbarát ország nem csak gyerekbarát vagy kisgyermekes szülőbarát, hanem idősbarát is egyben – mondta a család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár egy keddi újbudai konferencián. Novák Katalin szerint a család az a természetes közeg, ahol együtt lehetnek és találkozhatnak a különböző generációk egymással az újszülöttől a nagyszülőkig vagy a dédszülőkig, ahol megtanulható az egymás iránti tisztelet és az odafigyelés egymás különböző igényeire, szükségleteire.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
idősbarát
2017. június 20. MTI

Az államtitkár ismertetett egy, a generációk közötti együttlétet segítő, az Erzsébet program keretében meghirdetett új szociális üdülési pályázatot. Közölte, a Fogd kézen a nagyszüleidet! című pályázatra még június 30-áig jelentkezhetnek azok a nagyszülők, akik szeretnének unokájukkal együtt pihenni, nyaralni, üdülni. A kedvezményes, szociális pályázat feltételei ITT  érhetők el.

Novák Katalin az Idősbarát jó gyakorlatok című önkormányzati konferencián arról is beszélt, hogy a családokhoz hasonló természetes közegek a települések, a városok, ahol az önkormányzatok különböző programokkal, kezdeményezésekkel, szolgáltatásokkal vagy a fizikai körülmények alakításával segíthetik, könnyebbé tehetik az idősek életét, biztosíthatják jólétüket és jóllétüket. Hangsúlyozta: a kormányzat az önkormányzatoknak ezeket a jó gyakorlatait összegyűjti és megismerteti más településekkel, ahogy a keddi, XI. kerületi konferencián is, ahol mások mellett az újbudai programokat mutatták be.

Elmondása szerint fontosnak tartja, hogy az idősek egy stabil, kiszámítható nyugdíjrendszerben, anyagi biztonságban éljenek, ugyanakkor szerinte nagyon fontos az is, hogy ezen túl sokféle kormányzati, valamint a helyi igényekre szabott önkormányzati szolgáltatás vegye őket körbe. Közölte: a kormányzat ennek ösztönzésére, támogatására hirdeti meg minden évben az idősbarát önkormányzati címet hat kategóriában, majd hozzátette: az idei kiírásra csaknem száz pályázatot nyújtottak be a települések.