Novák Katalin: A kormány célja, hogy gyarapodó, fiatalodó nemzet legyünk

Szinte minden kormánydöntésnél lehet családpolitikai elveket érvényesíteni, s erre jó lehetőséget adnak a nemrég létrehozott családügyi kabinet ősztől kezdődő ülései – vélekedett a Magyar Időknek adott interjúban Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2017. szeptember 27. Hojdák Annamária

Fotó: Bach Máté, forrás: magyaridok.hu

A gyermekvállalás előtt állókat és a már gyermeket nevelőket egyaránt támogatni szeretné a családügyi kabinet. Novák Katalin beszámolt a csok eddigi sikeréről:

“Eddig közel hatvanezer családnak tudtunk segíteni a csokkal, ami nagyon magas szám. Ezek a családok jó eséllyel nem tudtak volna továbblépni, de mára már új otthonban élnek vagy tervezik a költözést. Ha egy átlagos család tagjainak számát nézzük, és megszorozzuk néggyel a támogatott családok számát, az már negyedmillió ember, ami több mint második legnagyobb városunk, Debrecen lakossága. “

Novák Katalin a diákhitel rendszerének változásai mellett a nyelvtanulás támogatásáról is beszélt. A minibölcsődékre vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta:

“Nemcsak a minibölcsődék, hanem minden típusú bölcsőde létrehozását szorgalmazzuk. Sok családnál a kisgyermek mellett mindkét szülőnek muszáj dolgoznia. Nincsenek mindenhol nagyszülők, a bébiszitter pedig nagyon drága, bizony kell valamiféle segítség. Azt szeretnénk, hogy ne csak nagyvárosban létező adottság legyen a bölcsődék megléte, hanem a kistelepüléseken is legyen megoldás. Azért lesznek mini-, családi és munkahelyi bölcsődék is, hogy valóban rugalmasan lehessen reagálni az igényekre. Vonzóbbá válhat egy-egy kistelepülés a kisgyermekes családok számára, ha ott bölcsőde is működik. Ha a település vonzó, az egy munkaadónak is fontos.”

Ma már az önkormányzatoknak kötelező ilyen bölcsődét indítaniuk, ha megvan rá az igény.

Fontosnak tartja a kabinet az egyedülálló anyák segítését is: az otthonteremtési támogatás és a bölcsődei felvételi törvénymódosítása nekik is hivatott segíteni. Az anyák munkaerőpiaci elhelyezkedése kapcsán fejlődést szorgalmaz az államtitkár:

“A rugalmas munkaerőpiac elengedhetetlenül fontos lenne. Nincs mit szépíteni, sajnos még mindig nem kellően rugalmas. Pedig gyakran azok is dolgoznának, akik inaktívak, és inkább a gyermekeikkel vannak otthon. Kis cégeknél jól működik a rugalmasság, a nagyobb vállalatoknál vagy az állami szférában lenne még teendő. Bízom abban, mivel munkaerőhiány van, a munkahelyek is belátják, hogy versenyképesebbé kell válniuk. Itt van még tennivalónk.”

2018 a családok éve lesz. A kormány közelít ahhoz, hogy – Európában egyedülálló módon – a GDP 5%-át a családok támogatására fordítsa.

“(…) nemzetközileg is élen járunk a családok segítésére nyújtott források terén. Nagyon sok a lehetőség, de az is fontos, hogy mennyien tudnak róla, s mennyien élnek vele. Ott érzek feladatot, s erről is szól a jövő, hogy egy fiatal vagy már gyermeket nevelő tudjon élni a lehetőségekkel.”

Az interjú egésze itt olvasható!