Novák Katalin: A magyarok egyre inkább érzik, hogy családban élni jó

Magyarországon ismét népszerűvé vált a házasságkötés, évente már meghaladja az 50 ezret a frigyek száma, ami 1996 óta nem volt ilyen magas. A házasságkötések számának emelkedésével egyre többen igénylik az első házasok adókedvezményét is – mondta az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. A családok évében országszerte számos program várja a családokat, érdeklődőket, amelyekről a csaladokeve.hu oldalon lehet tájékozódni; most szombaton a Városligeti Műjégpályán tartanak rendezvényt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
novák katalin
2018. január 17. MTI

Idén is lehet igényelni az első házasok adókedvezményét – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az V. kerületi házasságkötő teremben tartott keddi sajtótájékoztatón. Novák Katalin közölte, a havi ötezer forintos, két évig járó kedvezményt akkor lehet igénybe venni, ha legalább az egyik fél az első házasságát köti, az igénylésnek azonban nincs felső korhatára. A friss házasok 2015 óta élhetnek a lehetőséggel, amelynek köszönhetően két év alatt 120 ezer forintot tudnak megspórolni – tette hozzá.

Magyarországon ismét népszerűvé vált a házasságkötés, évente már meghaladja az 50 ezret a frigyek száma, ami 1996 óta nem volt ilyen magas – emelte ki az államtitkár. A házasságkötések számának emelkedésével egyre többen igénylik az első házasok adókedvezményét is – fűzte hozzá. Ez azt is bizonyítja, hogy Magyarországon egyre stabilabbak a családi értékek, a magyarok egyre inkább érzik, hogy családban élni jó és Magyarország egy családbarát ország – fogalmazott.

A családok évében országszerte számos program várja a családokat, érdeklődőket – mondta Novák Katalin az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.  A programokról a csaladokeve.hu oldalon lehet tájékozódni.  Most szombaton a Városligeti Műjégpályán tartanak rendezvényt – említett példát.

Az államtitkár a műsorban azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon reneszánszát éli a házasság intézménye. Ugyanis, míg 2002 és 2010 között 23 százalékkal csökkent a házasságkötések száma, 2010 és 2016 között 46 százalékkal nőtt. Novák Katalin a múlt évi adatokat is biztatónak nevezte. Szerinte azok részben az értékek változásának, egyfajta „normalizálódásnak” köszönhetőek, de közrejátszhat az anyagi támogatás is. Ezek közül az államtitkár kiemelte a családi adókedvezményt és a házassági adókedvezményt.