Novák Katalin: Nélkülözhetetlen a nyelvtudás

Több programmal is támogatja a kormány a nyelvtanulást – közölte Novák Katalin. A család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár bejelentette: ősszel felmérés készül arról, miért marad el a magyar fiatalok nyelvtudása az európai átlagtól. Az eredmény egy hosszú távra szóló nyelvstratégia alapja lesz.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. augusztus 30. Család.hu

Language Books Education Study Learn Learning

Felmérés indul ősszel a fiatalok nyelvtudásáról, nyelvismeretéről – jelentette be a család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár. Novák Katalin elmondta: a kormány nemrégiben fogadta el az idegennyelv-tanítás hatékonyságának fejlesztéséről szóló határozatot. Ez tartalmazza a felmérés elkészítését is, amely alapja lehet egy hosszú távú idegennyelvi stratégiának.

Megjegyezte: szeretnék megnézni, mi az oka annak, hogy a fiatalok nyelvismerete ugyan folyamatosan nő, ezt azonban nem tükrözi a nyelvvizsgák száma. Arra is keresik a választ, miért marad el a magyarok nyelvtudása az európai átlagtól.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy ma már nélkülözhetetlen a nyelvtudás, ez az oka annak is, hogy a diploma feltétele legalább egy idegen nyelv ismerete. A kormány célja a nyelvtudás megszerzésének minél szélesebb körű segítése.

Beszámolt arról is: január 1-től támogatja a kormány a 35 év alattiak közép-, illetve felsőfokú nyelvvizsgáját. Minden olyan nyelv a program része, amelyből felsőfokú érettségit is lehet tenni. Az, aki sikeres vizsgát tett, a jövőben az Új Nemzedék Központon keresztül, legfeljebb 34.500 forint értékben visszaigényelheti a vizsga díját. Ez az összeg a jelenlegi rendszerben az emelt szintű érettségi díja. Annak érdekében, hogy az eljárás egyszerű legyen, az ügyintézés elektronikusan megoldható.

A cikk itt folytatódik!