Novák Katalin NOE-díjat kapott

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) legmagasabb elismerését, a NOE-díjat vette át Novák Katalin család és ifjúságügyért felelős államtitkár szerdán az egyesület székházában.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
novák katalin
2018. június 14. Antal-Ferencz Ildikó

Kardosné Gyurkó Katalin NOE elnök elmondta: az egyesületért végzett sokéves, kiemelkedő vagy a családokért végzett rendkívüli, áldozatos munkáért adományoznak NOE-díjat, ami a legmagasabb elismerésük, értékének megőrzése céljából pedig minden évben erősen korlátozott számban adják át. 2018. május 12-i közgyűlésük keretében a következő személyeknek kapták meg ezt az elismerést: Csonkáné Kerezsi Katalin, Csütörtökiné Rigó Erzsébet, Fanczal István, Huszti Rózsa, Nagy Róbert, Maurerné dr. Horváth Klára, Nyers György, Réti Olga, Soós Gyula, Szendi-Horváth Márta, Szepesiné Farkas Erika.

A NOE elnöksége díjat adományozott Novák Katalin államtitkárnak is, aki a június 13-i elnökségi ülés sajtónyilvános részében vette át a díjat, amelyet először adtak át aktív politikusnak. (A díj egy oklevél és bronz plakett, ami Kopp Judit ötvösművész munkája.) A NOE elnöke felhívta a figyelmet három aktualitásukra: a június 15-ig tartó örökbefogadásos élettörténetekről szóló pályázatukra, a júliusi NOE Családkongresszusra és a szeptember 15-ig tartó Családbarát Önkormányzat pályázat kiírásra.

A Vári Ferenc, NOE elnökségi tag által felolvasott laudáció szerint Novák Katalin azért is kapott kitüntetést, mert háromgyerekes édesanyaként, az egyesület tagjaként is folyamatosan a fejlődést, előrelépést keresi, példaként is szolgál. A karrierépítésben és a családi életben is maximálisan teljesít. Számtalan családbarát kezdeményezés, törvény támogatása fűződik a nevéhez. Ha szükség van rá, akár hétvégén sőt, késő este is elérhető, minden fontos kérdésben számíthatnak a támogatására.

Novák Katalin, nem az átvett díjat, hanem a NOE munkáját méltatta. Azt mondta: vannak civil szervezetek, amelyek ügyek mellett vagy eszmékkel szemben állnak ki, de ritka az ilyen erős és aktív, családokkal és családszervezetekkel foglalkozó közösség. Hozzátette: a NOE-tól mindig előremutató javaslatok, jó ötletek és valós életen alapuló kritikai észrevételek érkeznek hozzájuk. Kiemelte: a kormányzat és a NOE, valamint a többi családszervezet közötti együttműködés nemzetközi szinten is előremutató. A NOE nemzetközileg is számottevő munkát tud felmutatni, munkájukat nemzetközileg is elismerik, odafigyelnek rájuk és számos nemzetközi díjjal is jutalmazták őket. A szervezet eredményeként is értékelte, hogy az utóbbi években nőt a harmadikként született gyermekek száma és a nagycsaládosok aránya is. Megjegyezte, hogy a díj nemcsak őt érinti, munkatársai munkájának és a kormányzati intézkedések elismerése is, és olyan motivációt jelent, amelyre utólag is rá kell szolgálnia. Emlékeztetett: 2018 a családok éve, ehhez kapcsolóan az év második fele még sok izgalmat tartogat; 2019 én ugyan nem lesz a családok éve, de a munkát folytatni fogják.