Novák Katalin: rendben vannak a dolgok

Idén hatodik alkalommal került megrendezésre a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége hagyományos parlamenti Családi Napja. Az eseményen, amely idén a Családok évéhez kapcsolódik Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelő államtitkár beszélt a Köldökzsinór program fontosságáról, Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár pedig arról, hogy a magyar jövő reménységei a magyar családok.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2018. február 19. Czefernek Léna

Pataki János, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke köszöntőjében arról beszélt: az, hogy hatodik alkalommal tudnak összegyűlni az Országházban a családi napra, azt jelenti, a határon túli magyarság Magyarországon “itthon van”. Ezt erősíti – szavai szerint – a kormány több intézkedése, például az állampolgárság megadása és a családi kedvezmények kiterjesztése. Hozzátette, a rendezvény célja, hogy megmutassák, a család az egyetlen lehetőség a magyarság jövője szempontjából.

Novák Katalin a 2018. a külhoni magyar családok éve című programsorozat eseményén arról szólt, milyen nagy dolognak tartja, hogy nem csupán öltönyös férfiak, és viták töltik meg a Parlament folyosóit, hanem az ott megjelent családok, zeneszó és ének teszi élővé a Nemzet Házát. “Ilyenkor azt érzem, hogy rendben vannak a dolgok” – fogalmazott.

Mint leszögezte, az idei Családok éve nem csupán a családok, a külhoni magyar családok éve is, így különösen fontos a közös ünneplés. Szólt a Köldökzsinór programról is, amely véleménye szerint a valódi köldökzsinórhoz hasonlóan, ami lelki kötelékként továbbra is megmarad az anya és a gyermek között, lehetőséget teremt arra, hogy az anyaország és az elszakított magyarok akkor is kapcsolódjanak, ha fizikailag nincsenek egy testben. Véleménye szerint az anyasági támogatás és a babakötvény, amelyet a külföldön született magyar gyermekek megkapnak nem csupán anyagi, lelki tőkét is jelent a jövőjükre nézve.

Végezetül kifejtette, hogy a választások előtt fontos beszélni arról, hogy a határon túli magyarok ügye nem kampánytéma, hanem a magyar nemzet ügye. Ezt a kijelentését a megjelent családok hatalmas tapssal fogadták.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár arról szólt, milyen fontos és szimbolikus, hogy ez a találkozó csupán 100 méterre zajlik a magyar koronától, amely a nemzet egységét testesíti meg. Mint kifejtette, “a mi munkánk semmit nem érne, ha nem lennének itt a gyermekeink”. Idézte Kalkuttai szent Teréz szavait, aki szerint ha valamit tenni akarsz a világbékéért, menj haza és szeresd a családodat. Végezetül bizalmát fejezte ki abban, hogy a választások után tovább tudják folytatni a megkezdett munkát.

A 6. Kárpát-medencei családi napon a gyerekek az Országház termeiben különböző programokon vehetnek részt, a felnőtteknek pedig konferenciát szerveztek. Potápi Árpád János a konferencián kifejtette: a kormány célja, hogy minden vegyes házasságban született gyermek járhasson magyar bölcsődébe, óvodába, különben “elvesznek” a magyarság számára.

Fotó: MTI, Szigetvári Zsolt