Novák Katalin: szükség van a családi értékek megerősítésére

A család, a gyerekeink szeretete, vagy a szüleinkről, nagyszüleinkről való gondoskodás fogalmazódott meg leginkább minden megszólaló részéről a madridi konferencián - fogalmazott a szakpolitikus, család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár, aki német, francia, és spanyol, többségében civil szférában dolgozó szakemberrel közösen, egy kerekasztal-beszélgetésen vitatta meg a jó és követendő családpolitikai gyakorlatokat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. november 19. MTI

Mint mondta, a közreműködőkkel ismertette a magyar kormány által bevezetett családi otthonteremtési kedvezményt (csok), a családi adókedvezményt, a bölcsődeépítési programot, a munka-család egyensúlyát segítő intézkedéseket, és beszélt arról a szemléletmódról is, amely azt célozza, hogy Magyarország minél inkább családbarát országgá válhasson.

Fotó: Novák Katalin hivatalos Facebook-oldala

Novák a madridi Universidad CEU San Pablo magánegyetemen megrendezett nemzetközi családpolitikai konferencián vett részt.

„Nem abban hiszünk, hogy az individualista, az egyének jólétét, boldogulását, érdekeit előtérbe helyező megközelítés az, ami hosszú távú növekedéshez, akár gazdasági akár erkölcsi értelemben vett erősödéshez vezethet, hanem az ha erős közösségeket építünk” – mondta, hozzátéve, hogy ilyen értelemben az alapvető legfontosabb közösség, a család.

Kitért arra, hogy Magyarország majdnem kétszer annyit fordít GDP-arányosan a családtámogatásokra mint amennyit Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországai átlagosan, amely szintén a családpolitika iránti elköteleződését mutatja.

Családi kéznyom

Egy családbarát ország

„Alig van olyan kormány a világon, amely ennyire (…) a családpolitikát helyezné a kormányzás középpontjába, és ezt rendkívüli módon elismerik Spanyolországban is (…). Ez egy nagyon jó megerősítés volt, hogy ilyen nagyra értékelik a magyar kormánynak az ezen a téren tett intézkedéseit” – hangsúlyozta Novák Katalin.

A szakpolitikus elmondta: több résztvevő is kérte a magyar tapasztalatok részletesebb megosztását, hogy abból tanulva saját döntéshozóik felé javaslatokat, kéréseket fogalmazhatnak meg. A tapasztalatcsere folytatására májusban, Budapesten is lehetőség lesz, egy nemzetközi családpolitikai konferencia keretében – mondta az államtitkár.