Nyáron gyakrabban követnek el bűncselekményt a gyermekek

A nyári szünet idején a gyermekek gyakrabban keverednek bűncselekményekbe, mivel "a nagy szabadságban" kevésbé tudják felmérni a csínytevés és a szabálysértés közti különbséget - mondta Szoboszlai Zsuzsanna, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) bűnmegelőzési munkatársa szombaton az MTI-nek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 09. szabo.daniel

A nyári szünet idején a gyermekek gyakrabban keverednek bűncselekményekbe, mivel “a nagy szabadságban” kevésbé tudják felmérni a csínytevés és a szabálysértés közti különbséget – mondta Szoboszlai Zsuzsanna, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) bűnmegelőzési munkatársa szombaton az MTI-nek.


A PMRFK mogyoródi aquaparkban tartott baleset- és bűnmegelőzési rendezvényén Szoboszlai Zsuzsanna kiemelte: a nyár a “kulcsos gyermekek” időszaka, vagyis sokan gyakorlatilag kontroll nélkül mehetnek bárhová.

A nyári szünetben drogfogyasztásba is könnyebben sodródnak a gyermekek. A drogok elkerülése mellett arra is figyelmeztetni kell őket, hogy amikor hétvégén szórakozni mennek, ne üljenek be olyan mellé, aki bármilyen szeszes italt vagy kábítószert fogyasztott.

Szoboszlai Zsuzsanna elmondta: a mogyoródi aquaparkot körbejárva is azt tapasztalta, hogy sokan továbbra is felelőtlenek, ha vagyontárgyaik védelméről van szó; jól látható helyen hagyták mobiltelefonjukat, táskájukat, többen még a cipzárt sem húzták be.

Szólt arról is, hogy a Pest megyei rendőrök kiemelt figyelmet fordítanak a nyári időszakban gyakori bűncselekmények, balesetek megelőzésére. Ennek érdekében gyakrabban látogatják a strandokat, és a bányatavaknál is ellenőrzik, hogy betartják-e a fürdőzés szabályait.

Mint mondta, sokan nincsenek tisztában a biztonságos fürdőzés szabályaival, ezért a mogyoródi aquaparkban szombaton különböző bemutatókkal, játékokkal hívták fel a gyermekek és felnőttek figyelmét a nyári fürdőzés veszélyeire.

A rendőrség fokozottan figyeli a bányatavakat is, ezekben csak tavaly tizenöt haláleset történt. Szoboszlai Zsuzsanna kiemelte: Pest megyében vannak olyan bányatavak, ahol a kijelölt helyeken biztonságos a fürdőzés, de az alapvető szabályok betartása itt is fontos. Példaként elmondta, hogy nem szabad felhevült testtel a vízbe ugrani, mivel a bányatavak hirtelen mélyülnek, ebből adódóan rendkívül hidegek.

Csevenák Helga, a PMRFK közlekedésbiztonsági munkatársa az MTI-nek elmondta: a nyári szünetben sokkal több a gyermek a közutakon, ezzel együtt a balesetekben mind résztvevőként, mind okozóként nő a fiatalok száma.

Az idén már az áprilistól júniusig tartó időszakban is jelentősen emelkedett a kerékpáros- és a motorosbalesetek száma, és attól tartanak, hogy a nyári időszakban tovább nő, akárcsak az ittasan okozott “diszkóbaleseteké”.

A balesetek megelőzése érdekében május-júniusban az iskolákban, a vakáció beköszöntével pedig strandokon és egyéb szabadtéri rendezvényeken hívják fel a gyermekek figyelmét a közlekedési szabályok betartására – hangsúlyozta Csevenák Helga.