Ők kapták a Családháló díjakat, azt is megmondjuk, hogy miért!

Nagy érdeklődés mellett adtuk át a Családháló-díjakat a gyermekvállalásért, gyermeknevelésért, gyermekek egészségéért tevékenykedő szakembereknek, intézményeknek. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és a Családháló.hu főszerkesztője köszöntötte a díjazottakat.  

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családháló díj
2015. június 14. Paulik András

Nagy érdeklődés mellett adtuk át a Családháló-díjakat a gyermekvállalásért, gyermeknevelésért, gyermekek egészségéért tevékenykedő szakembereknek, intézményeknek. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és a Családháló.hu főszerkesztője köszöntötte a díjazottakat.


De lássuk, kik és miért kapták az elismeréseket!

2014 szülészete

A város polgári kórházai még a XVIII. század elejének nagy pestisjárványai közepette épültek. Budapest a kiegyezés után világvárosi ambícióihoz méltó modern kórházakat igényelt. Ezek közül volt az első, az 1885. augusztus 5-én megnyílt Üllői úti Új kórház, mely csak később, 1894-ben vette fel Szent István nevét.

A Szent László Kórház 1894. november 9-én fogadta az első betegeket. Az akkor 200 ágyas kórházat az akut fertőző betegségben szenvedő betegek kezelésére építették. A kórház története szorosan összefügg az ország járványügyi helyzetével és tükrözi a fertőző betegségek gyógyításának és tudományának a fejlődését.

A Szülészeti Osztály 24 órás „rooming in” rendszerben működik. A szoptatás támogatásának elismeréseként az Osztály – az országban kilencedikként – elnyerte a Baba-barát címet, amelyet az UNICEF magyarországi szervezete ítélt oda az arra érdemes intézményeknek, mely cím viselésére azóta is jogosult.

Az Osztályon az alternatív szülészet módszereit is kiterjedten alkalmazzák: rendelkeznek a vízben vajúdáshoz szükséges medencés vajúdóval, valamint víz alatt használható telemetriás kardiotokográffal. A vertikális szülés módszereit is alkalmazzák a szülőnők kívánságának megfelelően, szülőszék használatával. Modern szülőágyak segítségével a szülési pozíciókat a szülő nő igényei szerint is sokoldalúan változtathatják.

Az egyik beérkezett jelölés a következőket mondja:

„A szülés során végig kedvesek voltak, pedig sem a szülész, sem a doktor nem volt választott, és nem is oda tartozom. A dúlám javaslatára mentünk oda. A 12 óra alatt mindent engem és a lehető legháborítatlanabb szülést figyelembe vettek, azonban szükség esetén velem konzultálva cselekedtek. Az újszülött, ha minden rendben van, azonnal az édesanyára kerül és szopizhat az arany órában. A szoptatást is nagyon támogatják. A gyermek 24 órában az anyával lehet, még a fürdetés és a vizsgálatok alatt is, azonban ha kell, kicsit elviszik. Nekik is köszönhetően a szülés alatt és után közreműködő személyekkel kapcsolatban jó élményem maradt.”

A Családháló.hu olvasóinak jelölése, valamint a Családháló csapatának döntése nyomán az Egyesített Szent István és Szent László Kórház 2014 szülészete.


2014 bölcsődéje

Az algyői Bóbita Bölcsőde immáron nyolcadik éve fogadja a 3 év alatti gyermekeket. Az intézmény anyukák összefogásából, kezdeményezéséből született.

2005-ben kisgyermekes édesanyák, aláírásgyűjtésbe kezdtek bölcsőde létesítése érdekében Algyőn. Kérésüket, a település akkori vezetősége komolyan vette és 2007-re megépült egy 20 férőhelyes bölcsőde. Az épületben, egy gondozási egységet alakítottak ki. Két csoportszoba, egy fürdőszoba, átadó és a hozzátartozó kiszolgáló helységek várták a gyermekeket és szüleiket.

2008-ban már 26 kisgyermeket fogadhatott az intézmény, 2013-ban pedig pályázati lehetőségből, bővülhetett a bölcsőde és 36 fő vehette igénybe a szolgáltatást. Jelenleg három jól felszerelt csoportszobában folyik nevelő-gondozói munka.

Az intézmény dolgozói a kezdetekkor célként tűzték ki a gyermekek fejlődésének elősegítését, az érzelmi, értelmi intelligencia kibontakoztatását, szorosan együttműködve a családokkal. 2008 óta rendszeresen tartanak szülői csoportos foglalkozásokat nevelési témában, 2013 szeptemberében pedig elindították játszócsoportjukat.

Az egyik beérkezett jelölés a következőket mondja:

„A pici fiam ebbe a bölcsibe jár és imádja! Szeptembertől óvodás lesz, amit nagyon vár, de a napokban azt mondta, hogy ez az én bölcsődém és örökre az enyém lesz! Nagyon aranyosak, segítőkészek a gondozónők, a bölcsődevezető, a szakács néni, a kispajtások, egyszóval mindenki! Szép és rendezett mindig az udvar, a szobák, mindennel meg vagyunk elégedve! Nagyon örülök, hogy a kisfiam ebbe a bölcsibe jár!”

A Családháló.hu olvasóinak jelölése, valamint a Családháló csapatának döntése nyomán az algyői Bóbita Bölcsőde 2014 bölcsődéje.


2014 óvodája

A pilisi erdő lábánál elterülő Heidi Német Nemzetiségi Magánóvoda épülete Pilisszentiván község fő utcáján a fenyves erdő lábánál helyezkedik el. Az óvoda épülete fából készült, ami melegséget ad a bent játszó kicsiknek.

Az óvoda célja, hogy minden gyermekkel éreztessék az egyéniségét, azt, hogy ő egy individum. Vallják, hogy a gyermekek csak ekképpen képesek elfogadni társaik különbözőségeit, mivel felismerik, hogy ők is ugyanolyan mértékben egyediek, mint a többiek. Ennek köszönhetően pedig képesek együtt játszani és tanulni.

Nagy hangsúlyt fektetnek a német és angol nyelv oktatására, elsajátítására. A néphagyomány, a környezetismeret, és a testnevelés adja az oktatási programjuk gerincét. Foglalkozásaikon a tanulás játékos formában történik, hogy a gyermekek könnyedén elsajátítsák a különböző ismereteket. Különösen figyelnek a környezetvédelem nevelésre, és az egészséges életmód szokásainak kialakítására, formálására.

Az egyik beérkezett jelölés a következőket mondja:

„A pedagógusok odaadása és türelme a gyermekekkel szemben példátlan. Minden rendezvényre maximálisan felkészítik a gyerekeket és nagyon színvonalas műsort adnak. Az óvoda 19 éve tartó töretlen munkája, az ott dolgozó óvónők páratlan hozzáállása és elhivatottsága egyedülálló a környéken. Megérdemli az összes ott dolgozó pedagógus az elismerést!”

A Családháló.hu olvasóinak jelölése, valamint a Családháló csapatának döntése nyomán a Heidi Német Nemzetiségi Magánóvoda és Családi Napközi 2014 óvodája.


2014 családi napközije

A solti PETJES Családi Napközi és Játszóház története a 2011-es év elejére nyúlik vissza, ekkor – mint oly sokszor előtte – ismét szóba került a több éve bezárt petőfitelepi óvoda kérdése. Az alapítóknak rövid idő alatt sikerült egy fórumot tartaniuk a témában érintett szülők számára, ahol a Petőfitelep Jövője Egyesület (PetJEs) megalakítása mellett döntöttek.

2011 decemberében megkötötték az épületről szóló haszonkölcsön szerződést. 2012 februárjától megkezdődött az érdemi munka, a szakhatóságokkal történt egyeztetések után a tagok közel 2000 önkéntes munkaórában, 16 adományozó jóvoltából, kb. 1 millió Ft értékű adomány segítségével sikeresen felújították az épületet.

A PETJES Családi Napközi és Játszóház 2012 novemberében megnyitotta kapuit a gyermekek számára.

2013 őszétől, folyamatosan teljes feltöltöttséggel működik az intézmény, a korlátozott számban rendelkezésre álló férőhelyek miatt regisztrációt kellett bevezetni, az előjegyzéseknek köszönhetően tervezhetővé vált a működésük.

Az egyik beérkezett jelölés a következőket mondja:

„2011-ben, egy nonprofit szervezet alapítva kezdték meg az egykori önkormányzati óvoda épületének felújítását, 6 egyesületi tag önkéntes munkájával. A 2012-ben megnyitott intézmény sokat tesz Solt és környéke kisgyermekes családjaiért. A nyitással közel 25 év után oldódott meg a helyi bölcsődés korúak ellátása. A tavalyi év szeptember végén sikeresen felújítva átadták az egyesület fenntartásában lévő szabadidőparkot, a PLaCc-t és a HANKOOK támogatását élvező PETJES Közösségi Házat, melyekkel sikeresen hozzájárultak tágabb környezetünk formálásához is. 2015-től babazászlóval köszöntik a solti újszülötteket.”

A Családháló.hu olvasóinak jelölése, valamint a Családháló csapatának döntése nyomán a PETJES Családi Napközi és Játszóház 2014 családi napközije.


2014 bölcsődei kisgyermeknevelője

Kovács Erzsébet 1961-ben született Budapesten. Az általános és egészségügyi szakiskola elvégzése után a zsámbéki csecsemőotthonban kezdett el dolgozni. Már gyermekként, 16 évesen tudta, hogy mindenképp kisgyermekek között szeretne dolgozni. 1978-tól gondozónőként, ma már kisgyermeknevelőként tevékenykedik a Budapest II. kerületi Varsányi Bölcsődében.

Saját elmondása alapján pályájának 37 éve során elvégezte a szükséges tanulmányokat és minden, ehhez a munkához szükséges tudást igyekeztem magáévá tenni. Ma három gyermek édesanyja és négy unoka büszke nagymamája.

Az egyik beérkezett jelölés a következőket mondja:

„Kovács Erzsébet professzionális szakember, aki bármely kicsikkel kapcsolatos élethelyzetben bölcs, gyakorlatias tanácsot tud adni és szakértelmével támogatja az otthoni gyermeknevelést is. A kicsik egész napját „nagyképernyőn” látja. Kíváncsi arra is mi történt velük a bölcsődébe érkezés előtt, és arra is hogy milyen jelentősebb események várhatóak a kis életükbe. Együtt örül, várakozik a gyermekekkel, amitől a kicsik élete kerek és egész lesz, nem tagozódik bölcsis és otthoni időszakokra. A szülőket bevonja a bölcsődei ünnepekbe, ahol a gyerekek, dolgozók, szülők együtt ünnepelhetnek felszabadultan, az ünnepek hangulatát a saját kezűleg készített gyönyörű dekorációkkal emeli.”

A Családháló.hu olvasóinak jelölése, valamint a Családháló csapatának döntése nyomán Kovács Erzsébet 2014 bölcsődei kisgyermeknevelője.


2014 óvónője

Virágh Ágnes

Az egyik beérkezett jelölés a következőket mondja:

„Már a második gyermekemmel fogyasztjuk, hatodik éve ragaszkodunk hozzá. Nagyon jó programokat és napi feladatokat szervez a gyermekeknek. Kedves, a gyermekek imádják a meséit. Bármikor bármilyen ügyben fordulhatok hozzá. Akár este, későn is rendelkezésemre áll és kedves megértő szavaival mindig meg tud nyugtatni gyermekemmel kapcsolatos problémák kérdések miatt. Tüneményes, szeretnivaló. Köszönjük a munkáját!”

A Családháló.hu olvasóinak jelölése, valamint a Családháló csapatának döntése nyomán Virágh Ágnes 2014 óvónője.


2014 kórházi gyermekorvosa

Gesztes Éva 1968-ban született Budapesten. Orvosi tanulmányait a berlini Humboldt Egyetemen, illetve a budapesti Semmelweis Egyetem végezte. Érdeklődése már az egyetemi évek alatt a sürgősségi betegellátás felé fordult, ezért már ekkor belépett az Országos Mentőszolgálat kötelékébe.

Orvosi diplomájának megszerzését követően a budapesti Szent László Kórház Gyermek-intenzív osztályán helyezkedett el. 1999-ben szakmai vezetőként dolgozta ki az első magyarországi Gyermekrohamkocsi elindítását.

2005-ben a Magyar Gyermekmentő Alapítvány vezetőjeként Ő indította útjára az első Gyermek Mentőorvosi Kocsit Budapesten, mely az Országos Mentőszolgálat irányítása és együttműködése mellett működik jelenleg is, ma már több vidéki városban is. Mindemellett oktatási tevékenységet is folytat: egyetemi, főiskolai hallgatókat, szakdolgozókat, laikusokat képez gyermeksürgősségi tárgykörben.

Eddigi munkásságáért 2010-ben a Pro Sanitate-díjjal tüntették ki.

Az egyik beérkezett jelölés a következőket mondja:

„Gesztes Éva a 2005-ben létrejött Magyar Gyermekmentő Alapítvány elnöke és a gyermekmentésnek áldozza életét. Sokáig a Szent László kórházban a gyermekintenzív osztályon folytatta tevékenységét. Ingyenes elsősegély tanfolyamokat tartanak országszerte, megragadják az alkalmakat, hogy szülőket, gyermekekkel foglalkozókat felkészítsenek a balesetek megelőzésére ill. a szükséges beavatkozások megtételére.

Éva a lelke a szervezetnek, szakmai tudása mellett, kiemelkedő a közösségteremtő ereje, ahogy sokakat e fontos terület mellé tud állítani. Személyesen dolgozik a mentés mellett az alapítvány adományszervezésében, a kommunikációjában is. Fegyelmezett, higgadt, nyugodt és bizalmat keltő személyisége nélkülözhetetlen ehhez a munkához.”

A Családháló.hu olvasóinak jelölése, valamint a Családháló csapatának döntése nyomán Dr. Gesztes Éva 2014 kórházi gyermekápolója.


2014 házi gyermekorvosa

Fister Katalin 1957-ben született Pásztón. Gyermekkorát Hatvanban töltötte. Gyöngyösre költözvén általános majd középiskolai tanulmányait ebben a városban végezte és azóta is folyamatosan ezen a településen él és dolgozik.

Általános orvosi diplomáját a Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerezte. Végzés után a gyöngyösi Bugát Pál Kórház Csecsemő- és gyermekosztályán helyezkedett el, ahol 1988-ig, a gyermekgyógyászat szakvizsga megszerzéséig dolgozott. A szakvizsga letétele után került jelenlegi munkahelyére, a város egyik betöltetlen gyermekorvosi körzetébe, ahol a mai napig is gyógyít.

A gyógyító-megelőző feladatok mellett részt vállalt az orvosi tevékenységgel összefüggő szakmapolitikai-szakmafelügyeleti munkában is. 1993-tól 2007-ig városi szakfőorvosként segítette a városi ÁNTSZ főorvosának a gyermek-alapellátással kapcsolatos feladatait, 8 évig a Házi Gyermekorvosok Egyesületének heves megyei küldötte, 8 évig a Magyar Orvosi Kamara Heves Megyei Területi Szervezete vezetőségének tagja és országos küldötte volt, jelenleg felügyelő bizottsági tag.

Az egyik beérkezett jelölés a következőket mondja:

„Számomra nagy öröm, hogy gyermekemmel a doktornő körzetéhez tartozunk. Betegségek alkalmával nemcsak felületes vizsgálatot kapunk, hanem igazi tanácsadással ajándékoz meg minket Fister Katalin. Mikor elmegyünk hozzá úgy érzem, hogy biztonságban vagyunk, nem történhet semmi baj. A doktornő mindig kedves, körültekintő és rengeteg segítséget nyújt munkáján felül is számunkra, ami napjainkban rendkívül sokat számít.”

A Családháló.hu olvasóinak jelölése, valamint a Családháló csapatának döntése nyomán Dr. Fister Katalin 2014 házi gyermekorvosa.


2014 védőnője

Chrenkó Zoltán Mihályné 1973-ban született Budapesten. Védőnői hivatását 2007 októberében kezdte el.

2 évig iskola védőnőként tevékenykedett, amely – állítása szerint – nagy kihívást jelentett számára hiszen a serdülő korúak igen érzékenyek, kapcsolatot kezdeményezni velük nem könnyű feladat.

A bizalmukba elnyerése nagyon fontossá vált számomra, ahhoz hogy problémáikban könnyebben tudjak segítséget nyújtani. Három gyermekes édesanyaként átéreztem félelmeiket, gondjaikat, bizonytalanságukat. A gyerekek megnyíltak, beszélgettek, bátran kérdeztek tőlem bármilyen témában.

2009-től a nyíregyházi 2. sz. körzetben területi védőnőként folytatta munkáját. Itt már nem csak a gyerekekkel, hanem szüleikkel is kapcsolatba tudott kerülni.

Munkája során segítséget nyújt a szoptatásra való felkészülésben, a csecsemőkori problémák korai felismerésében, a kisgyermek fejlődésének nyomon követésében, tájékoztatást ad az egészséges táplálásról, a biztonságos környezet jelentőségéről. Tanácsokkal látja el a szülőket az egészségmegőrzése érdekében, a lelki egyensúly, a harmonikus családi környezet kialakításában.

Az egyik beérkezett jelölés a következőket mondja:

„Zsuzsa a Nyíregyházi Babaklub hat éves működésének kiemelkedő támogatója. Lelkesedése a kötődő nevelés, babahordozás iránt nagyon sok családot vonzott be közösségünkbe. A gyerekek iránt érzett szeretet teljesen átszövi mindennapi életét. A kis csöppségek hamar belopják magukat a szívébe. Egy – egy mosoly vagy hangos nevetés, ölelés arról erősíti meg, hogy őt is ugyanúgy szeretik, ahogyan ő őket. Munkája mellett rendszeresen jár egészségvédelmi programokra, csoportfoglalkozásokra, Babaklubba, ahol az ismeretek átadásán kívül lehetőséget biztosít a résztvevőknek a beszélgetésre, a kérdések megválaszolására, a félelmek szorongások csökkentésére. Oktató védőnőként rendszeresen, átadja tudását, gyakorlati tapasztalatait a védőnő hallgatóknak. Rendezvények szervezésében is aktívan részt vesz.”

A Családháló.hu olvasóinak jelölése, valamint a Családháló csapatának döntése nyomán Chrenkó Zoltán Mihályné 2014 védőnője.


2014 különdíjasa

Varga Ágnes 1977-ben született Székesfehérváron. Általános és középiskolai tanulmányait Székesfehérváron végezte. 2004-ben végzett az Eszterházy Tanárképző Főiskola Művelődésszervező szakán. Ezt követően üzletvezetőként, majd játszóház üzemeltetőként dolgozott Székesfehérváron. Elvégezte a családi napközi működtető tanfolyamot, majd egy családi napköziben helyezkedett el. Két kisfiú édesanyja. Az Angyalkert és Pöttöm Palota Családi Napköziben minden nap mosolyogtat, gondoz, szeretget és az anya hiányát feledteti a kis csöppségekkel.

Az egyik beérkezett jelölés a következőket mondja:

„A lányom 14 hónapos korában került a Pöttöm Palotába. Azóta minden percben számíthattunk Ági segítségére, támogatására. Telefonon tájékoztatott, képeket küldött a beszoktatás azon napjaiban, amikor Anya már nem lehetett ott és azóta is akár napi szinten. Amikor beteg volt a lányom, érdeklődött a hogylétéről. Amikor “anyai válságban” kérdéseim, kétségeim voltak, tanácsot adott. Sőt, a kislányom által imádott plüss báránynak is segített “váltótársat” keresni, amikor már lemondtam arról, hogy találok. Köszönünk mindent Ági! Nagyon szeretünk.”

A Családháló.hu olvasóinak jelölése, valamint a Családháló csapatának döntése nyomán Varga Ágnes 2014 különdíjasa.


Köszönjük a TheSign zenekarnak a fellépést a rendezvényen és különösen a Családháló című dalt!!!

A The Sign zenekar 2011 novemberében alakult. Populáris rock stílusban játszunk főleg saját szerzeményeinket, de szívesen dolgozunk fel ismert dalokat, hazai és külföldi példaképeinktől. Saját dalainkkal kapcsolatban sok pozitív visszajelzést kaptunk, eddigi megmérettetéseink során. A zenekar átlagéletkora 16-17 év.

Felállás:
Czinke Dániel (szintetizátor+vokál)
Kollár Ábel (dob)
Török Dániel (szólógitár+vokál)
Czinke Máté (ritmusgitár+ének)


Az díjátadó megrendezését a Szerencsejáték Service Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság támogatta.
Képek: családháló.hu – kepszerkesztoseg.hu