Ökopark Budapest szívében – képekkel

Október végén avatták fel a Lánchíd budai hídfőjénél hazánk első Green City-akkreditált közparkját, melyet a környezettudatosság jegyében építettek át a bontásból származó anyagok újrahasznosításával.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 28. bencze.aron

Október végén avatták fel a Lánchíd budai hídfőjénél hazánk első Green City-akkreditált közparkját, melyet a környezettudatosság jegyében építettek át a bontásból származó anyagok újrahasznosításával.


Szemerkélő eső, néhány céltalanul kószáló turista és rengeteg falevél. Október végén már nem a legszebb arcát mutatja a természet. Még a főváros legújabb Ökoparkjában sem. Igaz, a korábbi állapotot messze felülmúlja a jelenlegi: a rendezettség és a tisztaság dominál a Lánchíd lábánál. Az alagútból hangosan előcsörtető sárga villamosról pásztázó tekintetek veszik birtokba a teret, amely első látásra semmiben sem különbözik társaitól. Néhány pad, három szemetes egymás mellett, egy kút és néhány deszkalépcső színesíti a környezetet, ám a lényeg ezúttal nem a külcsínyben rejlik.

 A park felújítása során különös figyelmet fordítottak a víz- és tápanyagkörforgás biztosítására vízáteresztő burkolatok használatával, valamint az épített, burkolt elemek minimalizálásával. Ennek köszönhetően a területen semmi nem gátolja a csapadékvíz természetes körforgását.

A fenntartható anyaghasználat szintén kiemelt szempont volt a felújítás során: a parkban szinte az összes korábban ott található berendezési tárgyat és anyagot újrahasznosították vagy a parkon belül újra felhasználták. A rekonstrukciónak köszönhetően a park nagy részét növényzet borítja, amely az emberi igényekre is reagál: megfelelő árnyas tartózkodó- és pihenőhelyeket is kínál, a gépkocsiforgalom által érintett helyeken a növényzet gondoskodik a zaj- és porszűrésről.

Az újjászületett Lánchíd parkot Sándor Tamás tervezte, de a munkába bekapcsolódtak a Corvinus Egyetem végzős hallgatói is. A park 23 millió forintból újult meg, a megvalósításban a fővárosi önkormányzat, a svéd nagykövetség, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség és Magyarországon működő svéd vállalatok vettek részt.

Fotó: Bencze Áron