„Olyan időket élünk, amikor vitatják azt, hogy a család csodálatos, az élet értékes. Mi tudjuk, hogy az”

A Családok Budapesti Világtalálkozójának második napján elkezdődött a kétnapos Családok XI. Világkongresszusa (World Congress of Families), amelynek mottója: „Építsünk családbarát nemzeteket – tegyük naggyá a családot!”

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
balog zoltán
2017. május 26. Antal-Ferencz Ildikó

A délelőtti előadások moderátora Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár és Larry D. Jacobs, a World Congress of Families (WCF) ügyvezető igazgatója volt.  Utóbbi felvezetőjében arról beszélt, hogy a család az élet egyetlen fenntartható formája. Dicsérte Balog Zoltán és Novák Katalin csapatait, akikkel „világmegváltoztató élmény volt együtt dolgozni”.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes elmondta: az, hogy a WCF helyszínéül Magyarországot választották, a magyar családpolitika nemzetközi elismerését jelenti. Magyarország a társadalom legfontosabb alapegységének, a családnak a középpontba állításával a családpolitika, család és életvédelem egyik fő országa lett – emelte ki, hozzátéve, hogy ezzel párhuzamosan megerősödött a hasonlóan gondolkodó szereplők, civil és állami szervezetek közötti együttműködés. A családok fontosságáról rengeteg tudósítás készül, ami komoly médiafigyelmet jelent a témának, mondta, és reményét fejezte ki, hogy ez a figyelem a fogadóoldalon is meg fog jeleni.

„Nagy a felelősségünk abban, hogy milyen szemlélet uralja a jövőt. A társadalom sikerességét az döntheti el, hogy mennyire sikeresek a családok.” Az, hogy milyen jövőképe van egy közösségnek önmagáról, meghatározza a viszonyát a családhoz is; a kérdés tehát az, hogy mit szeretnénk: milyen város legyen Budapest 50-100 év múlva? – vetette fel. A városvezetésnek biztosítani kell azt a keretet, amiben a város és közössége a legjobban tud fejlődni, ehhez pedig erős családi kötelékekre van szüksége, és ezt a politika minden szintjén támogatni kell: erős együttműködésre van szükség a kormánnyal és nemzetközi szereplőkkel – zárta beszédét.

„Jó napot Budapest, büszke és boldog vagyok, hogy itt lehetek!” – kezdte magyarul beszédét Levan Vasadze, a tbiliszi X. WCF igazgatója (Georgia volt az előző kongresszus házigazdája) miután átadta a kongresszusi zászlót Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkárnak. Elmondta, hogy az első tíz világkongresszus arra koncentrált, hogy megfogalmazza, mit nem akarnak tagjai. A mai napon új fejezetet nyitnak, és figyelmüket arra irányítják, hogy mit szeretnénk országaink számára. A kritika, az ellenállás, a védekezés és a tiltakozás helyett inkább a hagyomány narratívájára és annak megerősítésére koncentráljunk – emelte ki.

„Én nem egyén vagyok, hanem komponens/rész vagyok: apa, férj, fivér és barát.” Nem az egyén jogait kell megvédenünk, hanem az emberi lény kötelességeit a családok iránt és a családok jogait – tette hozzá.  Szerinte minden egyes alkotmányt (összesen 193 létezik a világban) mind át kellene írni: a faji felsőbbrendűség betiltásának mintájára be kellene tiltani az „egyén fölösleges felsőbbrendűségét”, és helyette a család felsőbbrendűségét kellene hirdetni. Baráti irigységgel és boldogsággal figyeljük azt, amit Magyarországon Orbán Viktor, Balog Zoltán és Novák Katalin tesznek az országért és ezért az ügyért – zárta beszédét.

Erdő Péter, a Magyar Katolikus Egyház prímása szerint „a kongresszuson tárgyalt kérdések nagyon időszerűek nemcsak számunkra, hanem az egész emberiség számára is”. A családból merítjük az emberi együttélés modelljeit, itt sajátítjuk el a másokra való odafigyelés, a megosztás, az áldozatokat is vállaló szeretet képességét – mondta. A család az, amely visszaadja a reményt az embernek, és megadja a személy önértékébe vetett hitet – folytatta a bíboros, majd hozzátette: az európai egyháznak is újra kell fogalmaznia a házasságra és a családra vonatkozó elképzeléseit, az objektív igazságot, nemcsak a szubjektívet; ezért hozták létre az Európai Katolikus Ortodox Fórumot, amelyen már tíz éve morális és szociális kérdésekkel, elsősorban a családokkal foglalkoznak. Beszédének végén a  teremtő áldását kérte a kongresszus munkájára és az összes család életére.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere azzal kezdte köszöntését, hogy a tegnap ismertetett kormányzati családpolitikai intézkedések annak tudatában történnek, hogy a családalapítás, a házasság, a gyermekvállalás minden embernek a legszemélyesebb döntése. Ez a döntés akkor igazán erős és stabil, ha szeretetben történik, ezért minden kormányzatnak azzal az alázattal kell viszonyulnia a témához, hogy tiszteletben tartja a személyes döntést – folytatta. A politika, az anyagi támogatás ehhez kevés, ehhez több kell: olyan szövetségesek – civil és tudományos szervezetek, egyház – kellenek, akik eljutnak a szívig, a lélekig, az embereknek, a férfiaknak és a nőnek a személyiségükig és az egészet meg tudjak szólítani – emelte ki. „Egy identitással gazdagabb vagyok, mint az előző felszólaló: én nagyapa is vagyok; az identitásban tehát mindig lehet növekedni, ahogy telik az idő.”

Amikor így együtt vagyunk, érdemes mindenkinek elmondani, hogy neki miért fontos a család; hiszen a sok különböző motivációból áll össze a közös akarat – szólította fel a résztvevőket a miniszter. Magyarország jövője, Közép-Európa, Európa, a teremtett világ, a Föld jövője a családokban van – hangsúlyozta. A családok világtalálkozója lehetőséget ad nemcsak arra, hogy összefogjunk – hiszen ez már megtörtént – hanem megünnepeljünk ezt az összefogást – emelte ki. Beszédét azzal a gondolattal zárta: mivel „az igazság és a többség között komoly feszültség van”, ha a politikusok nemcsak képviselni, hanem tenni is akarnak, akkor többséget kell szerezniük. Az igazságról viszont nem olyan könnyű meggyőzni a többséget, ezért a feszültség – folytatta, hozzátéve: a politikusoknak különösen oda kell figyelniük, hogyan kell megnyerni, meggyőzni embereket, vonzóvá tenni azokat az értékeket, amit képviselnek. Ki kell mondani az igazságot minél többször, mert minél többet ismételjük – szimpatikusan, vonzóan, meggyőzően – annál többen el fogják hinni – fejezte be üzenetét.

Brian Brown, a WCF elnöke Magyarországot áldásként és követendő példaként emlegette, és reményét fejezte ki, hogy egyre több ország mer ilyen lépéseket tenni, és minden ország családbarát ország lesz, mert „ha ezt megtesszük, több igazságot, békét és emberi jogot fogunk tapasztalni a világban”. Amikor a családot felemeljük, a békét és az emberi jogokat mozdítjuk előre. Tiszteljük egymást és legyünk készek arra, hogy kiálljunk a családokért – szólított fel, „mert a család a magja mindennek, a család az igazság, ami köré szerveződünk; különböző vallásokat és kultúrát képviselünk, de a család közös ügyünk, itt tanuljuk meg az igazság normáit is” – mutatott rá. Olyan időket élünk, amikor vitatják azt, hogy a család csodálatos, az élet értékes. Mi tudjuk, hogy az  – zárta beszédét.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének, a kongresszus társszervezőjének elnöke szerint azért szükséges világtalálkozót szervezni a családról, mert amikor a családról beszélünk, valójában az ember életminőségéről, a világban elfoglalt helyünkről beszélünk. „Nem kell rózsaszínben látni a világot. Nem minden kapcsolat és család működik jól. A nagycsaládosok feladata, hogy megmutassuk, az ilyen családban felnőtt fiataloknak is van lehetőségük másfajta családban élni – fogalmazott. Hiszünk abban, hogy több gyermek több szeretetet jelent – hangsúlyozta, hozzátéve: minél több lehetőséget kell biztosítani a családok számára, minél több igent mondani az életre, és akkor a világ is jobb hely lesz. „A nagycsaládos életforma sokkal több örömet jelent, mint fáradtságot; a család maga az élet; amikor a családtagjainkért teszünk valamit, akkor nem valami külső okból, hanem belső indíttatásból tesszük” – tette hozzá.

*

Helyszíni beszámolónk egyházi köszöntésekkel folytatódik ITT.