Önkéntes orvosok vizsgálnak Erdélyben

Május 14‒21-ig ismét Erdélyben vizsgálnak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai ‒ tudatta közleményben a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az OrientPress Hírügynökséggel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. május 03. Orientpress

Mint írják, május 14-től újra megkezdi munkáját a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvoscsoportja, amelynek tagjai évente kétszer utaznak a romániai Hargita megyébe, ahol a megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket.

Az intézményeket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segítik. 2016-ban a szervezet önkéntesei a két út során közel 12 000 vizsgálatot végeztek, a szűrővizsgálatok eredményeképp 68 gyermek esetében javasoltak magyarországi kivizsgálást, gyógykezelést vagy műtétet, illetve 41 gyermek jutott ingyenesen szemüveghez, melyek elkészíttetését a családok nehéz anyagi helyzete miatt a Szolgálat magára vállalta, közel 815 000 Ft értékben.

Az NGYSZ gyermekneurológusa ezen túlmenően folyamatosan támogatja munkájával a szervezet által felújított csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központot. A korábbi évekhez hasonlóan a Gyermekmentő mozgó fogászati busza is csatlakozik az úthoz, melyben szűrik, illetve szükség esetén kezelik a gyerekek fogait. A mobilrendelőben dolgozó fogorvosok tavaly összesen 5570 iskolás és óvodás gyermek fogait vizsgálták meg. Ebből Erdélyben 100 fogászati kezelést, szűrést és szaktanácsadást végeztek. A májusi úton a fogorvosok különösen nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, a fogvédelemre és a helyes fogmosási technikák bemutatására. A kezelések végén minden gyereket fogkefével ajándékoznak meg.