Önkéntesek az autisták és családjaik segítéséért

Egyéves, szervezett önkéntes programot indít három autizmussal foglalkozó szervezet az autisták, illetve családjaik segítése érdekében.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 17. czefernek.lena

Egyéves, szervezett önkéntes programot indít három autizmussal foglalkozó szervezet az autisták, illetve családjaik segítése érdekében.


Az Autisták Országos Szövetsége, az Aura Egyesület és a Nemzetközi Cseperedő Alapítvány képviselői szombaton egy Budapesti sajtótájékoztatón ismertették az uniós támogatással induló program részleteit.

Simó Judit gyermekpszichiáter kiemelte: az autizmussal élő emberek ellátása hosszadalmas, egész életre szóló, forrásigényes feladat, amely sok ember együttműködését igényli. Az önkéntesek segítsége nagyon sokat jelent – hangsúlyozta.    

A projekt keretében egy úgynevezett Önkéntes Pont is nyílik, ahol az önkéntesek szervezett irányítása zajlik majd – tette hozzá.

Sajó Eszter klinikai szakpszichológus elmondta, hogy a jövő novemberig tartó programban száz önkéntes foglalkoztatására van lehetőség, akik megfelelő képzés és felkészítés után kapcsolódhatnak be az autizmussal foglalkozó szervezetek munkájába. Mint mondta: ezek ugyan nem jelentenek akkreditált képzést, de egyes – például szakirányú – felsőoktatási intézményekben lehet, hogy a hallgatók programban való részvételét szakmai gyakorlatnak, vagy kreditpontoknak beszámítják.

Az önkéntes program egyszerre több irányú támogatást jelent az autizmussal élők, illetve családjaik számára – emelte ki Sajó Eszter. Egyfelől a már jelenleg is működő mentorszülői hálózat keretében olyan szülők önkéntes jelentkezését várják, akik saját történetük, illetve tapasztalataik megosztásával nyújthatnak segítségét a hasonló helyzetben lévő szülőknek. Más önkéntesek az autizmusban érintett családokat – akár velük együtt élve – segíthetik  mindennapjaikban, és autizmussal foglalkozó intézményekben, különböző rendezvényeiken is dolgozhatnak majd az önkéntesek. Utóbbi feladatokra autista önkénteseket is szeretnének foglalkoztatni, felkészítve őket ezáltal a későbbi munkavállalásukra – mondta a szakpszichiáter.

Az autista szervezetek sajtóanyaga szerint világszerte 67 millió, Magyarországon mintegy 100 ezer autista ember él. Magyarországon az autizmussal diagnosztizált emberek többsége jelenleg kiskorú.