Önkéntesnek lenni jó!

December ötödike az önkéntesek világnapja az ENSZ kezdeményezése nyomán. Ebből az alkalomból szeretnénk megmutatni, miért jó önkénteskedni. Ha pedig kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld magad, tippekkel, ötletekkel segítünk abban, hogy megtaláld a hozzád legjobban illő tevékenységet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. december 05. Család.hu

Az önkéntesség közelebb hoz

Miközben valaki önkéntes munkát végez, nem tesz mást, mint szabadidejének egy részét, tudását, tapasztalatát felajánlja egy általa fontosnak tartott cél érdekében. Mindezt szabad akaratából, ellenszolgáltatás nélkül teszi. Ez erősíti a társadalom tagjai között a szolidaritást, a bizalmat és az összetartozás érzését.

Önkéntesnek lenni ezen felül is számtalan előnnyel jár: az önkéntesség ugyanis a személyes fejlődés és teljesítmény élményét adja, lehetőséget teremt új barátok szerzésére, kapcsolatok kiépítésére; fejleszti a szociális, társas, és egyéb készségeket, és ösztönöz az új kihívásokkal való szembenézésre.

Egy, az önkéntesség magyarországi helyzetét, lehetőségeit vizsgáló tanulmány hat okot említ, amiért az egyén és a társadalom számára létkérdés, hogy minél inkább teret nyerjen és elterjedjen ez a hozzáállás.

Az önkéntesség bárki számára lehetőséget teremt a részvételre, kapcsolódásra. Az ilyen tevékenység végzése közben az egyén megérti: a társadalmon belül mindenkinek van helye, szerepe, egyéni képessége, ügyessége ahhoz, hogy tegyen valamit másokért. Aki önként vállal magára valamit a szűkebb vagy tágabb közösség érdekében, jobban megérti az ősi bölcsességet: amikor adunk, egyúttal mi magunk is gazdagabbá válunk – élményekkel, tudással gyarapodunk.

 

Hogyan kezdjünk hozzá?

Ha megszületett bennünk az elhatározás, akkor érdemes a világháló segítségével tájékozódni a lehetőségekről. Könnyen találhatunk az interneten olyan szervezetet, ügyet, kezdeményezést, amelynél szívesen fogadják érdeklődésünket, jelentkezésünket.

Elsőként érdemes felkeresni az onkentes.gov.hu portált, ahol témakörök szerint csoportosítva keresgélhetünk az ajánlatok között. Hasonlóan működik az onkentes.hu honlapja is.

Az Önkéntes Centrumok rendszere egy olyan információs hálózat , amely abban segít, hogy az önkéntes tevékenységre jelentkezők igényei és az önkénteseket fogadó szervezetek lehetőségei között  minél nagyobb legyen az összhang.

volunteer-opportunities-for-kids-1

A fiatalabb korosztályt érinti, hogy 2016-tól kezdve úgynevezett közösségi szolgálat keretein belül van lehetőség megismerni az önkéntes munka világát. A részvétel kötelező, mivel 50 órányi önkéntes tevékenység az érettségi megkezdésének feltétele, a választás viszont szabad. Ebben segít a „Közösségi Szolgálat” nevű honlap, amely a diákoknak és a szülőknek teszi könnyebbé, hogy megtalálják az ideális célt, a megfelelő szervezetet.

Diákként, egyetemistaként izgalmas kihívás lehet külföldön önkénteskedni. Aki ez iránt érdeklődik, ne hagyja ki az EVS (Európai Önkéntes Szolgálat) megismerését, amelyen keresztül az egész Európai Unióban lehetősége nyílik bekapcsolódni országhatárokon átívelő változatos programokba, melyek az élet szinte minden területét felölelik.

A cikk itt folytatódik!