Orális fogamzásgátlás – az elhízástól félnek legjobban a magyar lányok

A fogamzásgátlók alkalmazásával kapcsolatos spontán aggodalmak jellemzően nem a tabletta hatékonyságára vagy a szedés körülményességére fókuszálnak, hanem sokkal inkább a testre gyakorolt közvetlen hatásokra - derül a Szinapszis Kft. kutatásából.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2013. május 20. Családháló

A fogamzásgátlók alkalmazásával kapcsolatos spontán aggodalmak jellemzően nem a tabletta hatékonyságára vagy a szedés körülményességére fókuszálnak, hanem sokkal inkább a testre gyakorolt közvetlen hatásokra – derül a Szinapszis Kft. kutatásából.


Ennek ellenére a fiatal lányok 15%-ának van környezetében olyan ismerőse, akinél a fogamzásgátló tabletta rendszertelen szedése okozhatott nem kívánt terhességet. A Szinapszis Kft. orális fogamzásgátlót szedő vagy annak alkalmazását a közeljövőben tervező 16-24 éves lányok körében végzett kutatást.

A lányok legalább felének vannak aggodalmai a gyógyszerszedést megelőzően

Arra a kérdésre, vannak-e illetve voltak-e aggodalmaid a szájon át bevehető fogamzásgátló készítmények szedésének elkezdése kapcsán, az alkalmazást tervezők 61, a gyógyszerszedést közelmúltban elkezdők 51%-a említette, hogy vannak, és mindkét csoportban valamivel nagyobb arányban a 20 év felettiek.

A nem kívánt terhesség megelőzését támogató gyógyszeres terápia kapcsán főként az elhízástól, a hormonháztartásra gyakorolt hatástól vagy a későbbi meddőség veszélyétől félnek legjobban a hölgyek, igaz ez mind a kezdő mind a tervező szedőkre. Az előbbiek körében lényegesen hangsúlyosabb jelennek meg a megfelelő hatékonysággal kapcsolatos félelmek is.

A kérdés támogatott vizsgálatából egyébként kiderül, a lányok közel 40%-a határozottan, további 15-20%-uk valamelyest tart annak következményeitől, mi történik, ha nem veszik be pontosan vagy megfelelő időben a tablettát.
Sokan szedik emlékeztetővel a gyógyszert
A fogamzásgátló tablettát a közelmúltban elkezdő hölgyek egyharmadának (34%) okoz kisebb kellemetlenséget a készítmény pontos szedése, míg 65%-uknak egyáltalán nem jelent gondot, a napi rutin része. Ebből a szempontból nincs jelentős különbség az egyes korcsoportokat vagy a szedési idő hosszát tekintve.
A rendszeres szedéssel kapcsolatos kellemetlenség döntően abból fakad, hogy a pirulát ugyanabban az időpontban kell bevenni, illetve a bevétel szükségességét folyamatosan észben kell tartani.
A fentiek alapján nem meglepő, hogy a tablettát kezdő hölgyek 61%-a alkalmaz valamilyen – jellemzően mobiltelefonos (58%) – emlékeztetőt a bevétel elmaradásának kivédésére. Szükségességet jelző megoldást egyébként főként a 22 év felettiek (47%), illetve a fogamzásgátlót legalább 2 éve szedők (45%) nem alkalmaznak.
A kutatás egy érdekes eredménye, hogy a kezdő lányok mintegy 40%-ánál az antibébi készítmény pontos szedését párjuk is nyomon követi!
Az emlékeztető ellenére is rendszeresek a kisebb-nagyobb mértékű csúszások
A pontos tablettaszedésre alapvetően meg van a szándék: a kezdő hölgyek 71%-a igyekszik azonos időpontban bevenni gyógyszerét, további 21%-uk a napszak egyezőségére törekszik, és mindössze 2%-uk esetében hektikus a bevétel. Ebben a kérdésben számít a tablettaszedés hossza is, mert a legfeljebb 1 éve szedő hölgyek nagyobb arányban figyelnek arra, hogy azonos időpontban vegyék be a gyógyszert (75%, szemben a 2 éve szedőkkel, ahol 67%).
Mindezek ellenére – saját bevallás alapján – a kezdő tabletta alkalmazók 73%-ánál fordul elő kisebb-nagyobb csúszás a bevétel időpontjában, és ritkább a jelenség az idősebbek (20 év felettiek) körében.
Az elmaradások 65%-a legalább 9-12 órás, de ezek fele akár egynapos is lehet! Hosszabb csúszások jellemzőbbek az idősebbek, valamint a gyógyszert régebb óta alkalmazók esetében, amely alapján némileg arra következtethetünk, hogy az életkor valamint a szedési idő előrehaladtával lazul a gyógyszerszedési fegyelem.
Az elfelejtett tabletták előfordulási gyakoriságát és a csúszás mértékét összevontan vizsgálva elmondható, hogy a szedés pontosságára kevésbé ügyelő hölgyek:
  • 16%-a havonta legalább egyszer vagy esetlegesen gyakrabban legalább 9 órás (!) késéssel veszi be aktuális gyógyszerét, illetve
  • 29%-uk évente néhányszor minimum 9 órás csúszással jut tablettájához!