Örményország: állítsuk meg a nemi alapon szelektáló abortuszokat!

Örményországban – csakúgy, mint a világban számos más helyen – rengeteg szülő veteti el magzatát azért, mert az lány. Most azonban az új törvényi szabályozás és az ehhez kapcsolódó kampány végre elkezdte erősíteni az emberekben, hogy a lányok épp olyan értékesek, mint a fiúk…

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. május 30. Családháló

„Nincs fiad? Te szegény! Próbálkozzatok tovább, legközelebb biztos fiad születik!” – az ilyen és ehhez hasonló mondatok nagyon gyakran hangzanak el Örményországban, meséli Susanna Mkrtchyan, a Mentsük meg a gyerekeket! szervezet munkatársa.

A fiúk ilyen mértékű túlértékelése a lányok rovására nagyon sok családban vezet ahhoz, hogy az anya elvetesse gyermekét, ha arról kiderül, hogy lány. Örményország jelenleg a világon a harmadik a  nemi alapon szelektáló abortuszok arányát illetően: csak Kína és Azerbajdzsán előzi meg e tekintetben.

2013-ban az Egyesült Nemzetek Népesedési Alapja (UNFPA) riadót fújt Örményországban, mert akkorra 114 fiúra már csak 100 lány született. „Ez azt jelenti, hogy ha semmi nem állítja meg a folyamatot, akkor 2060-ra 93 ezer nő fog hiányozni a társadalmunkból”, mondja Garik Hayrapetyan, az UNFPA örmény csoportjának vezetője.

2016-ban új törvény született, amely illegálisnak nyilvánította a nemi alapon történő terhességmegszakítást. Az új törvény értelmében azoknak a nőknek, akik abortuszra jelentkeznek, először részt kell venniük egy tanácsadáson az orvosukkal, majd várniuk kell három napot, mielőtt elvégeztetnék a beavatkozást. Az eljárás mindenkire vonatkozik, függetlenül attól, mi az oka annak, hogy egy nő el akarja vetetni a gyermekét.

Örményországban a 12. hétig legális elveteni a magzatot. Az új törvényi szabályozás ellen máris felszólaltak a feminista csoportok, rámutatva, hogy a háromnapos várakozási idő sok nő számára hatalmas nehézségeket okozhat, például azért, mert anyagi körülményeik nem teszik lehetővé, hogy a három nap elteltével újra elutazzanak a klinikára. „Vidéki nők, gyermeküket egyedülálló anyák – ők azok, akik számára a dupla utazás kivitelezhetetlen is lehet”, mondja Ani Jilozian, a Nők Támogatóközpontjának munkatársa, aki tart attól is, hogy az új szabályok nem csökkentik majd az abortuszok számát, mivel a nemi alapon történő terhességmegszakítások egyik fő oka az, hogy Örményországban a fiúk azok, akik gondoskodnak idős szüleikről, s amíg ez a társadalmi szokás nem változik, a lányok továbbra sem lesznek „kívánatosak”.

Az elmúlt két évben egy EU által finanszírozott projekt éppen ezeknek a sztereotípiáknak és berögződéseknek a megváltoztatását célozta meg. Gyűlések, figyelemfelhívó kampányok, TV-műsorok igyekeztek rámutatni a lánygyermekek, a nők értékére. Az International Center for Human Development (ICHD), amely a programot felügyeli, az eddig elért eredményeket egyértelmen sikeresnek tartja, mivel 2016-ban az arány valamennyivel javult és 112 fiúra jutott 100 lány. Ennek ellenére a kampányban részt vevők úgy vélik, még nagyon sok a tennivaló annak érdekében, hogy a nemi alapon történő abortuszok teljes mértékben megszűnjenek.

via 

[shortcodefblock title=”Ha úgy érzed segítségre szorulsz” igazitas=”middle” szelesseg=”57″]Amennyiben te vagy valaki a környezetedből abortuszon gondolkozik és segítenél neki ezt elkerülni vagy te magad keresel kapaszkodót, nézd meg ezt a 2 honlapot (valsagterhesseg.hu és abortusz.hu), ahol infókat kapsz és akár telefonon is beszélhetsz igazi segítőkkel! [/shortcodefblock]