Országos hálózattá fejlődött a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom

A kormány ötvenmillió forintos támogatásával országos hálózattá fejlődött a gyermekvállalást népszerűsítő Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom - közölte Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
novák katalin
2017. június 21. MTI

A mozgalom és az államtitkárság közös sajtótájékoztatóján Novák Katalin kiemelte: vannak Magyarországon civil szervezetek, amelyek „valódi értékeket közvetítenek, valódi ügyek mellé állnak, és valódi emberek állnak mögöttük; ezekkel a szervezetekkel igyekszünk a lehető legtöbb formában együttműködni, hiszen az értékeink és a céljaink hasonlók, az eszköztárunk viszont különbözik” – fogalmazott.

Hozzátette: a kormány feladata, hogy stabil környezetet teremtsen ezeknek a szervezeteknek a működésükhöz, anyagilag és információkkal is támogassa őket. Ugyanakkor a döntéshozók várják és figyelembe veszik a szakmai szervezetek visszajelzéseit, javaslatait.

Az államtitkár kitért arra: a mozgalmat alapító Kopp Máriáról és férjéről, Skrabski Árpádról elnevezett nemzetközi demográfiai kutatóintézetet hoznak létre a közeljövőben, hogy ebben a formában is őrizzék a házaspár örökségét.

Skrabski Fruzsina, a Három királyfi, három királylány mozgalom vezetője elmondta: a tavaly karácsonykor kapott támogatásból országszerte 13 helyi szervezet alakult, mások mellett Békéscsabán, Győrben, Debrecenben, Egerben, Székesfehérváron és Biatorbágyon.A szervezet vezetői valamennyien aktív közösségteremtő, közösségépítő múlttal rendelkeznek és mind önkéntesként végzik munkájukat. A közösségteremtés fontos, mutatott rá, hiszen a gyermekek „közösségekben születnek meg”.

A mozgalom munkájáról szólva kiemelte: konferenciákon, népszerűsítő kiadványokkal próbálják elérni a fiatalokat és rávenni őket, hogy merjenek családot alapítani. Elmondta: családbarát felsőoktatási programot indítottak, egyelőre azt kutatják, mi kell ahhoz, hogy a fiatalok már egyetemi éveik alatt gyermeket vállaljanak, ahogyan ezt a szüleik generációja tette.  Szólt arról is, hogy a mozgalom kiemelten foglalkozik az édesapákkal, külön apa munkacsoportot alapítottak, és évente három-négy konferenciát is szerveznek, ahol az apák szerepét vizsgálják a családban.

A Kopp Mária által 2009-ben alapított Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom abban vállal szerepet, hogy a tervezett gyerekek meg is szülessenek Magyarországon. Társkereső programjaikkal, a munka és a család egyensúlyának fontosságát hangsúlyozó pályázataikkal, a kormányzatoknak tett szakmai javaslataikkal azt akarják elérni, hogy a párok bátrabban merjenek gyerekeket vállalni.

(Fotók: Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom)