Országos kampány indul a Lyme-kór mentes Magyarországért

Hiánypótló fórum indult a Lyme-kórral kapcsolatos tévhitek eloszlatására.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.

Magyarországon a kullancsok közel fele fertőzött Lyme-betegséggel, és bár évente csupán ezer esetet jelentenek be, a valós fertőzések száma ennek a tízszerese is lehet. A Lyme-kór mentes Magyarországért kampány célja, hogy eloszlassa a betegséggel kapcsolatos, hosszú évek óta terjedő tévhiteket, és összegyűjtse a legfontosabb információkat, amelyekkel főleg kullancsszezon közepén fontos, hogy mindenki tisztában legyen.

A Lyme-betegség százszor gyakoribb, mint a szintén kullancsok által terjesztett agyhártyagyulladás. S bár a Lyme-kór Európa szerte a leggyakrabban előforduló kullancsok-okozta betegség, az esetek 30 százalékban már a csípést sem vesszük észre, a téves diagnózis miatt pedig sokan életük végéig szenvednek a kór okozta tünetektől. Dr. Földvári Gábor biológus, az Állatorvosi Egyetem Parazitológiai és Állattani tanszékének egyetemi docense hosszú évek óta foglalkozik a parazitológia tudományával, az ő közreműködésével született meg az első Lyme-kórral foglalkozó információs oldal. “Igyekeztünk minél érthetőbb, látványosabb módon tálalni a kullancsbetegségekkel kapcsolatos tényeket és tévhiteket, hogy azok számára is egyértelmű legyen, akik nem foglalkoznak mélyebben a témával, de a szezonra mindenképpen szeretnének megfelelően felkészülni” – nyilatkozza a szakember.

A Lyme-kór kapcsán az egyik legnagyobb problémának Dr. Földvári Gábor a téves diagnosztizálást tekinti. A Lyme-kór első tünetével, az úgynevezett vándorló, körkörösen piros bőrpírral a betegek ugyanis gyakran a bőrgyógyászt keresik fel, aki tévesen felületi kezelést ad rá, így az elváltozás bár megszűnik, nem tűnik el. A baktérium befészkeli magát az ízületi tokba vagy a bőrréteg alá, ahol keserves ízületi fájdalmakat okoz. Ezekkel aztán a reumatológust, ortopédust keresik fel, aki szteroidos kezelést, gyulladáscsökkentőt javasol, melyek szintén csak átmeneti megoldások. A fájdalmak mellett ráadásul az esetek 20 százalékában maradandó idegrendszeri károsodást szenvedhet a beteg.

Mivel a  legfontosabb a megelőzés, a Lyme-kór mentes Magyarországot oldalon megismerkedhetünk a kullancsok ellen való leghatékonyabb védekezési módokkal, emellett infografikák segítségével mutatják be a betegség kialakulását és kockázatait is.

A Lyme-kór mentes Magyarországot kampány oldala: http://lymekormentesmagyarorszagot.hu/