Oscar-díjra jelöltek egy magyar, gyerekekről szóló filmet!

Megtörtént! Egy évvel a Saul fia diadala után megint Oscar-díjra jelöltek egy magyar filmet. Deák Kristóf Mindenki című alkotása a legjobb élő szereplős rövidfilmek között került a legjobb ötbe. Ebben a kategóriában korábban csak egyszer kapott jelölést magyar film, több mint fél évszázaddal ezelőtt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. január 25. Origo

Magyar idő szerint kedden délután 14 óra 18 perckor kezdték el bejelenteni a 2017-es Oscar-jelöléseket Los Angelesben. A legjobb élő szereplős kisfilm kategória jelöltjeit Az utolsó szamuráj-ban nyújtott alakításáért Oscar-jelölt Ken Watanabe konferálta fel, az öt jelölt egyike Deák Kristóf Mindenki című alkotása lett. Ebben a kategóriában eddig csak egyetlenegyszer kapott magyar film Oscar-jelölést, 53 évvel ezelőtt Szabó István Koncert című vizsgafilmje.

A Mindenki rendezője, a 34 éves Deák Kristóf az Origónak mesélt arról, hogy amikor az első vetítéseken látta, milyen erős érzelmi hatást vált ki a filmje, tudatosan kezdett el dolgozni a stratégián, ami végül a mai Oscar-jelöléshez vezetett.

Olyan fesztiváloknál próbálkozott például, amelyeken ha díjat nyer a film, azzal automatikusan jelölhetővé válik az Oscarra – a Mindenki két ilyen díjjal is bebiztosította magát. Deák arra is rámutatott, hogy a kisfilmek között nagyon sok a megrázó, lehangoló dráma, és a Mindenki azzal tudott kitűnni, hogy egy nagyon pozitív, felemelő film, sok zenével, ami lelkesíti a nézőket.

A cikk itt folytatódik