Összenőtt belek – A császármetszés kockázatai

A császármetszés nem más, mint egy komoly műtét, amely számos egészségügyi kockázattal jár. Sokat írtunk már arról, hogy az egész világon drasztikusan és indokolatlanul nő a császármetszések aránya. Jelen cikkünkben néhány beavatkozás utáni következményt veszünk számba.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 17. Gyarmati Orsolya

A császármetszés nem más, mint egy komoly műtét, amely számos egészségügyi kockázattal jár. Sokat írtunk már arról, hogy az egész világon drasztikusan és indokolatlanul nő a császármetszések aránya. Jelen cikkünkben néhány beavatkozás utáni következményt veszünk számba.


Komplikációk

A műtét során, vagy utána egyaránt felléphetnek olyan komplikációk, mint az erős vérzés, a húgyhólyagot és a beleket ért károsodás, a méh, a vesék, a tüdő, vagy más szervek fertőződése, vérrögök kialakulása a méh körül, a tüdőben, vagy a láb vénáiban, valamint olyan komplikációk, amelyek megkérdőjelezhetik a további gyermekek vállalásának esélyét, illetve akár a méh eltávolítását is szükségessé tehetik.

Egy császármetszés során a vérveszteség legalább kétszer annyi, mint egy normál szülés esetén. A császáron átesett nők sokkal gyakrabban tapasztalnak komplikációkat, jóval tovább kell kórházban maradniuk és erős antibiotikumot szedniük. A babák is különleges figyelmet igényelnek császármetszés során. Mivel a tüdejük nem nyomódik össze úgy, mint egy hüvelyi szülés esetében, a műtét után gyakran van magzatvíz a tüdejükben.
A császárral szülő nők gyarkran tapasztalnak fájdalmat a különböző szövetek, illetve egyes belső szervek összenövései miatt is, s ezek a problémák újabb műtéteket vonnak maguk után. Nyugodtan kimondhatjuk: a császármetszés egy komoly hasi műtét, nem pedig rutineljárás. Rengeteg kockázata van, és eltekintve azon esetektől, amikor valóban életmentő beavatkozásról van szó, sokkal megfontoltabban kellene ehhez a “lehetőséghez” nyúlni. 

Szervösszenövések császármetszés után

A császármetszés egyik, talán kevéssé ismert következménye a belső szövetösszenövés, vagy bélösszenövés jelensége. A szervösszenövés azt jelenti, hogy a belek, vagy más szervek egymáshoz, vagy a bélfalhoz nőnek hozzá, akadályozva ezzel az adott terület normális működését.

A jelenség egyes esetekben észrevétlen marad és nem okoz problémát, máskor azonban krónikus fájdalommal jár, s akár meddőséget is eredményezhet, ami abból adódik, hogy a császármetszés után a petevezetékek nőttek össze. A tünetek gyakran csak hónapokkal, vagy akár évekkel a császármetszés után jelentkeznek.

Felmérések szerint tíz nőből hétnél mutatható ki valamilyen szintű összenövés császármetszést követően. Sajnos sokan nem is tudják, hogy a fájdalmaik eredeti oka a mesterséges úton történű egykori szülés.  Ha az öszenövés a vékonybelet érinti, az blokkolhatja a bélműködést, és akár életveszélyessé is válhat. Szerencsére az összenövéseket ma már biztonsággal lehet korrigálni: az összenőtt szervek szétválasztását követően vékony, később a szervezetből természetes úton távozó, az összenövéseket egymástól elhatároló lapocskákat helyeznek az érintett területekre, amelyek jelenlétével a szervek ismét különállóvá válnak.