Öt Anyák háza működik az országban jövőre

Jövő év végétől öt Anyák háza működhet az országban; a program célja, hogy a budapesti és a vidéki gyermekkórházakban, gyermekosztályokon a szülő végig beteg gyermeke mellett maradhasson, méltó körülmények között.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülő
2017. november 28. MTI

Budapest, 2017. november 27. Velkey György, a budapesti Bethesda Gyermekkórház fõigazgatója, a Magyar Gyermekorvosok Társasága elnöke (b) és Molnár László, a svéd SCA Hygiene Products Kft. divízióigazgatója (j) átadja az Anyák háza országos program díját Nagyné László Erzsébetnek, a karcagi Kátai Gábor Kórház fõigazgatójának a Bethesda Gyermekkórházban tartott sajtótájékoztatón 2017. november 27-én. Jövõ év végétõl öt Anyák háza mûködhet az országban; a program célja, hogy a budapesti és a vidéki gyermekkórházakban, gyermekosztályokon a szülõ végig beteg gyermeke mellett maradhasson, méltó körülmények között. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Velkey György, a budapesti Bethesda Gyermekkórház főigazgatója az országos programról szóló hétfői budapesti sajtótájékoztatón elmondta, az intézményben 2015-től egyedülálló kezdeményezésként működik a szülőknek szállást biztosító Anyák háza, ez alatt az idő alatt több mint kétszáz család vette igénybe a szolgáltatást.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a gyermekek gyógyulása komplex folyamat, és rövidebb az ápolási idő, ha a szülő beteg gyermeke mellett lehet. Hozzátette: jelenleg 1133 olyan ágy van, ahol a szülő a gyermekével lehet, ebből 829 kórtermekben található.

Molnár László, a svéd SCA Hygiene Products Kft. divízióigazgatója elmondta, az elmúlt másfél év tapasztalatára hagyatkozva döntöttek úgy, hogy országossá teszik a programot. Ezért pályázatot hirdettek Anyák háza kialakítására, az intézmények idén június 15-ig adhatták be pályázatukat.

Így a cég felajánlásából és gyűjtéséből ötmillió forintot kap Anyák háza kialakítására a karcagi Kátai Gábor Kórház, ahol három kórteremben hét férőhelyen alakítanak ki anyaszállást. Szintén ötmillió forintot kap a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház, ahol a már meglévő “mamaszoba” felújítására, berendezési tárgyak cseréjére költenek.

A következő évben fogja megkapni az addig összegyűjtött felajánlásokat a Békés Megyei Központi Kórház – Pándy Kálmán Tagkórháza Gyulán, ahol a PIC-részlegen valósítják meg a szülők jobb elszállásolását.

Szintén jövőre kapja meg a felajánlásokat a Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány, amely a koraszülött gyermekek szülei számára váró-, illetve pihenőtér kialakítását tervezi.

Fotó: MTI, Bruzák Noémi