Öt érdekes dolog, ami hatással lehet a terhességedre

A nyilvánvaló jó tanácsok mellett egyre több új információ nehezíti az anyák dolgát, az ajánlott és elkerülendő dolgok kategóriája is szinte naponta bővül egy-egy újabb tétellel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
várandósság
2017. április 26. Dívány

A terhesség igazi aknamező, rengeteg olyan dolog van, aminek a betartása és következményei magától értetődők, például az egészséges étkezés, vagy az alkoholfogyasztás és a dohányzás veszélyei. A tiltott és egyértelműen ajánlott dolgok halmazán kívül ugyanakkor az orvostudomány fejlődésével egyre nő a terhességre így vagy úgy hatással lévő „egyéb” kategóriába tartozó elemek száma is. A Glamour gyűjtése ezek közül az új, sokszor furcsának tűnő fejlemények közül listázott néhányat.

Kutyások, macskások figyelem!

Egy friss kutatás eredményei azt látszanak alátámasztani, hogy a terhességük alatt különböző szőrmókokkal, kutyákkal, macskákkal együtt élő anyák babái több hasznos emésztőrendszeri baktériummal dicsekedhetnek, még akkor is, ha a házi kedvencek a szülés után már nem voltak jelen. Az egészségesebb bélflóra mellett az allergiák esélyeit is csökkenti a kisállatok terhesség alatti jelenléte, az anya szőrökkel való találkozása azt eredményezi, hogy a gyerek immunrendszere is erősebb lesz.

A fejfájáscsillapítók és más gyógyszerek veszélyei

Az Ibuprofen és az aszpirin terhesség alatt eddig sem örvendett túl jó hírnévnek, de néhány új kutatás szerint más társaik is veszélyesek lehetnek. A Tylenol figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart okozhat. A Tylenol acetaminophen vagyis paracetamol hatóanyagú, itthon leggyakrabbban Panadol, Sharidon, Miralgin formájában találkozunk vele.

Dr Sherry Ross szerint, ha egy mód van rá, jó ötlet a fejfájások egyéb, nem-gyógyszeres úton való kezelése, például, ha szundítunk egyet, meditálunk, vagy melegítő párnát használunk. Ha mindenképp szükséges a gyógyszeres kezelés, még mindig jobb a paracetamol hatóanyagú, mint az aszpirin vagy az Ibuprofen.

Veszélyesnek találtatott még a  Butalbital, ami veleszületett szívfejlődési rendellenességeket okozhat, és az Ondansetronnak is megvannak a maga veszélyei.

A Butalbital egy barbiturát (nyugtató, kábító hatású gyógyszer), hasonlót itthon csak receptre vehetnénk, terhesen remélhetőleg ilyesmit mindenki csak kifejezett orvosi utasításra szed be.

Ondansetron hatóanyagú hányáscsillapítókat itthon is lehet kapni, erre is vonatkozik, hogy beszedése előtt terhesen mindenki konzultáljon az orvosával.

Az apa

A terhességgel kapcsolatban általában az anya életmódja kerül górcső alá, pedig a gyerekvállalást tervező apák hozzájárulása is fontos tényező lehet. Az apák kora, valamint étkezési és alkoholfogyasztási szokásai jó pár egészségügyi probléma kialakulásában közrejátszhatnak, ilyenek például az elhízásra való hajlam, vagy a skizofrénia.

Ross szerint a leendő apáknak nem árt szó szerint rágyúrni az apaságra, fontos, hogy sokat mozogjanak, 30 százalék alatt legyen a testtömegndexük, kevés szénhidrátot, de annál több fehérjét, valamint multivitamint is fogyasszanak.

A cikk ITT folytatódik