Öt tulajdonság, amelyben megerősített az anyaság

Már a terhesség is kemény iskola lehet, de a kisgyerekek gondozása, nevelése olyan dolgokra tanít meg, amelyeket egyik iskolában sem fejleszthetnél tökélyre. Ezeket a képességeidet azután a munkahelyeden is kamatoztathatod.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 20. Gyarmati Orsolya

Már a terhesség is kemény iskola lehet, de a kisgyerekek gondozása, nevelése olyan dolgokra tanít meg, amelyeket egyik iskolában sem fejleszthetnél tökélyre. Ezeket a képességeidet azután a munkahelyeden is kamatoztathatod.


 

1. Rugalmasság

Anyaként kénytelen vagy alkalmazkodni. Már a szülés időpontja sem biztos (legalábbis többnyire nem az). Miután megszületett, lassan megszokod, hogy nem tudod megjósolni, mikor éhes, mikor kakil be a háta közepéig, esetleg útközben, és bizony a bárányhimlőt meg a középfülgyulladást sem írhatod be előre a határidőnaplódba. Tudomásul kell venned, hogy a dolgok nagy része egyszerűen megtörténik, tervezés nélkül, és ehhez alkalmazkodnod kell. Eközben azt is belátod, hogy az általad előzetesen felállított szabályokat rendszeresen át kell hágnod, újra kell értelmezned, vagy újakat kitalálnod. Hiába döntötted el, hogy a gyerek a másik szobában fog aludni kezdettől, ha ez a gyakorlat oda vezet, hogy az állandó éjszakai átmászkálásoktól reggelre hullafáradt leszel. Meg kell szoknod, hogy időnként változtatnod kell az álláspontodon, és rugalmasan kell kezelned az élet hozta viszontagságokat. Néhány hónap és a többedik gyerek után már csodálkozva nézel vissza a múltba: mi a csudáért zavart annyira, ha a főnököd áttett egy tárgyalást egyik napról a másikra.

2. Empátia
 
Ha lánykorodban földön fetrengő gyereket láttál, akinek taknya-nyála egybefolyt, és közben azt ordította: én akarom!, nyilván kialakult véleményed volt róla és a szüleiről egyaránt. Ma már tudod, hogy ezer oka lehet egy ilyen performansznak, és azt is, hogy nem olyan egyszerű elkerülni. Mára megélted a “kimerült vagyok, senki se szóljon hozzám” állapotot, és azt is tudod, milyen mélyen el lehet érzékenyülni egy kisbaba talpacskája láttán. Miután végtelenül sok időt töltöttél már egy kétéves mellett, nem fognak megdöbbenteni a szélsőséges érzelmi megnyilvánulások, akkor sem, ha valaki más produkálja ezeket. Megértő lettél, empatikus, nem csak a gyerekekkel, a felnőttekkel is elnézőbbé váltál.