Ott vagyunk már? Még nem, de tudok egy jó mesét a villanyoszlopról

Autózás gyerekekkel hosszú-hosszú órákon át... erről minden szülő tudna mesélni. Ám most itt egy alkalmazás, ami segíthet - az ÚtraManó. Az app GPS-sel követi a használót, és az út mentén feltűnő tereptárgyakhoz (templomtoronyhoz, villanyoszlophoz) illesztve mesél a gyereknek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. június 01. Dívány

A nyár közeledtével valószínűleg egyre többen gondolunk elszoruló gyomorral arra a szituációra, amikor a család végre sikeresen útra kel, majd húsz perc autózás után a hátsó ülésekről elindul a nyafogás: „ott vagyunk már?”

Nem vagyunk ott, sőt, nem is leszünk még vagy két (négy, hat) órán át, mivel utazunk.

A kölykök ott hátul meg hamarosan már nemcsak nyafognak, hanem egymást marják, a szülők pedig kétségbeesetten próbálják csitítgatni, vagy minden erejükkel szórakoztatni őket. Énekelnek, mesélnek, de leginkább csendben könyörögnek a párjuknak, hogy ebonit rúddal verje tarkón, ha még egyszer megfordul a fejükben, hogy hosszabb útra induljanak gyerekkel, autóval.

Rutinosabbak persze azonnal tabletet nyomnak a kölykök kezébe, hogy azzal foglalják el magukat (vagy már eleve be van építve az első ülés támlájába az ilyen esetekre gondolva), de hát vagyunk azért jó páran olyan szülők, akik egyáltalán nem repesnek az örömtől, ha a gyerek órákon keresztül, bedugaszolt füllel bámul egy kijelzőt. Minél kisebb a gyerek, annál kevésbé tartjuk jó ötletnek, márpedig minél kisebb a gyerek, annál hamarabb unja el magát az ülésbe szíjazva.

Szerencsére most már erre is van megoldás, ami egy app, de nem olyan, amit állandóan bámulni kell, hanem elég lesz hallgatni is, közben pedig a tájat kell figyelni, mint vizuális ingert.

 A Plukkido által fejlesztett ÚtraManó egy olyan alkalmazás, ami GPS-sel követi a használót, és az út mentén feltűnő tereptárgyakhoz (templomtoronyhoz, villanyoszlophoz) illesztve mesél a gyereknek. A cél tehát az, hogy a kicsiket úgy szórakoztassák útközben, hogy ne kiszakítsák őket a környezetből, hanem éppen hogy beleillesszék: agyban is ott legyenek, ahol vannak.

Az alkalmazás előre felvett audioanyagot játszik le zenei aláfestéssel, éppen akkor, amikor egy adott pont közelébe érkeznek az autóval – ehhez kell a GPS követés. Kezdéskor be lehet állítani, hogy egy, kettő vagy három gyereknek mesél-e, valamint a nemüket, és az autó színét, hogy a mese minél jobban kapcsolódjon a valósághoz. Az út során ezekből az audioanyagokból egy komplett mese áll össze, miközben a gyerek kifelé figyel, várja a következő látnivalót, azaz egy újabb meserészletet, ahelyett, hogy nyafogással kergetné őrületbe a szüleit.

A cikk itt folytatódik!