Ötvenes éveikre teszik a középkorúságot a britek

Egy kutatás szerint körülbelül 55 éves korra teszik a középkorúság kezdetét a brit felnőttek. Idősnek csak 70 éves kortól számolják magukat, vagyis a nyugdíjkorhatárnál későbbre teszik megöregedésüket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
ELTE TáTK
2012. szeptember 25. Gyarmati Orsolya

Egy kutatás szerint körülbelül 55 éves korra teszik a középkorúság kezdetét a brit felnőttek. Idősnek csak 70 éves kortól számolják magukat, vagyis a nyugdíjkorhatárnál későbbre teszik megöregedésüket.


A Love to Learn online tanulási weboldal készítette el azt a felmérést, amely az életkorral kapcsolatos attitűdöket vizsgálja, és amely rámutat, az általánosnak hitt vélekedésnél jóval későbbre teszik a középkorúság kezdetét a britek. Azt hinnénk, hogy a közvélekedés a negyvenes évek elejére teszi a középkor elérését, ám a kutatás azt mutatja, átlagosan az 55 éves kort tekintik középkorúságuk kezdetének a britek.

Az ötvenévesnél idősebb válaszadók megkérdezésével készült kutatás szerint ötből egy megkérdezett 60 évre teszi a középkorúság kezdetét, míg közel ugyanennyien úgy látják, a középkorúság nem kor kérdése, sokkal inkább azé, ki hogyan érzi magát szellemileg.

A felmérés során az öregkor kezdetére is rákérdeztek. Ezt a válaszok közel 70 éves korban jelölték meg, vagyis mintegy 14 évet számolnak középkorúnak az életükből. Az öregkor kezdeteként megjelölt 70 év egyébként lényegesen több a brit kormány által bevezetni tervezett 66 éves nyugdíjkorhatárnál.

A kutatásról beszámoló BBC News kiemeli, a Love to Learn vizsgálata magasabb kort jelöl meg idősként, mint az Age UK közelmúltban bemutatott felmérése, amely európai szinten 62 évben jelöli meg az időskor elérésének átlagát. A kutatás során a vizsgált európai országok között egyetértés mutatkozott az időskor elérését illetően, ám a fiatalság végeként megjelölt átlagosan 40 év mögött széles intervallum húzódik. Svédországban például a 34, Görögországban az 52 éves kort jelölték a fiatalság végeként.