Pályázat energiahatékonyabb lakásra! Aki teheti, ne hagyja ki!

115 milliárd forintra pályázhatnak azok a családi házak, társasházak és lakásszövetkezetek, melyek energetikai korszerűsítést és megújuló energiaforrások alkalmazását tervezik. Az országszerte 442 MFB Ponton elérhető, nulla százalékos kamatozású hitelből a természetes személyek esetében maximum 10 millió, a társasház és lakásszövetkezet kölcsönfelvevő esetén lakásonként maximum 7 millió forint igényelhető, akár húsz éves futamidővel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
pályázat
2017. április 26. Családháló

Már igényelhető a 115 milliárd forint értékű „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel”. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), illetve a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében igényelhető hitelprogram a lakóépületek energiahatékonyságának, valamint a lakóépületekhez kapcsolódó megújuló energiaforrás alkalmazásának növeléséhez biztosít forrást. A hitel egyebek mellett igényelhető a lakóingatlanok hőszigetelésére, fűtési vagy melegvíz-rendszerek korszerűsítésére, illetve napkollektoros, napelemes, hőszivattyús rendszerek telepítésére is, több tízezer lakás vagy családi ház energetikai felújítását lehetővé téve.

„A hitelprogram elindításával az MFB már nem csak a vállalkozások, hanem a lakosság számára is biztosít olyan megoldást, melynek feltételeinél jelenleg nincs jobb a piacon.” –mondta Bernáth Tamás, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: „A nulla százalékos kamat egyedülálló lehetőséget biztosít az energiahatékonysági beruházások megvalósítására. A program ugyanakkor nem csupán a családok szempontjából fontos, hiszen a korszerűsítés révén jelentősen csökkenthető az elavult fűtési rendszerekből fakadó környezetterhelés is.”

A kölcsön összege természetes személy esetén 500 ezer forinttól 10 millió forintig, míg társasház és lakásszövetkezet esetén lakásonként 500 ezertől 7 millió forintig terjedhet. Az önerő elvárt mértéke a projekt elszámolható költségének minimum 10%-a. A futamidő a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb húsz év. A hitel más vissza nem térítendő forrás önerejének biztosítására felhasználható.

Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára elmondta: „A Kormány kiemelten kezeli az energetikával kapcsolatos kérdéseket, melyek között az egyik legfontosabb a lakóépületek korszerűsítése, ezáltal az energiafogyasztás csökkentése. A Nemzetgazdaság Minisztérium ezért olyan hitelprogramot dolgozott ki az MFB-vel közösen, amely a lehető legszélesebb körben biztosít lehetőséget az energiahatékonysággal kapcsolatos beruházások elvégzésére.”

A hitelhez további költségek (kezelési költség, előtörlesztési díj, stb.) nem kapcsolódnak, nincs kamat és árfolyamkockázat, így a futamidő alatt csak a felvett összeget kell törleszteni. Emellett a hitelből finanszírozható a beruházás járulékos költségeinek egy jelentős része, például az értékbecslési díj, illetve az energetikai tanúsítvány díja.

További információ a pályázatról ITT