Párterapeuta és bútorkészítő iparművész házaspár az idei Kopp-Skrabski-díjasok

A Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány idén újra meghirdette a Kopp-Skrabski-díjat, amelyet ünnepélyes keretek között június 4-én adtak át az alapító Kopp Mária nevével fémjelzett intézetben, a KINCS-ben (Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért).

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Három Királyfi Három Királylány
2018. június 05. Antal-Ferencz Ildikó

Az alapítvány célja a Kopp-Skrabski-díjjal: felhívni a figyelmet azokra a személyekre és házaspárokra, akik kiemelkedő tevékenységet végeznek a társadalom lelki egészségéért, támogató közösségek létrejöttéért, a családbarát szemléletért, mások boldogulásáért, a kívánt gyermekek megszületéséért.

Skrabski Fruzsina a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke megnyitó beszédében elmondta: a jelöltek bármelyike megérdemelte volna a díjat, hiszen mindannyian kiemelkedő munkát végeznek a családokért. Reményét fejezte ki, hogy édesanyja, Kopp Mária munkássága nyomán az intézet nemzetközi kutatóintézetté válhat.

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet elnöke Kopp Mária integráló személyiségéről, mérhetetlen nyitottságáról és férjével, Skrabski Árpáddal való egységéről beszélt. Üdvözölte az intézet és az alapítvány közötti szoros együttműködést, valamint bemutatta az intézet által kiadott, KAPOCS nevű lap Kopp Mária emlékének szentelt első számát.

A zsűri értékeléséről és döntéséről Dr. Purebl György, majd  Dr. Engler Ágnes, a Kopp-Skrabski-díj társelnökei beszéltek. Dr. Purebl György, aki elmondása szerint huszonkét éven át napi szinten találkozott Kopp Máriával, a professzor asszony nyitottságát, előítéletmentességét, kiemelkedő elfogulatlanságát méltatta, aki képes volt teljesen különböző állásponton lévő embereket egy asztalhoz ültetni. Kiemelte: nemcsak a tudományos szempontok voltak fontosak számáéra, hanem az emberi kapcsolatok is. Ezt a feltétel nélküli elfogadást kellene gyakorolnunk a hétköznapokban – hangsúlyozta. Ez egy nehéz feladat, de épp Kopp Mária igazolja, hogy nem lehetetlen – tette hozzá.

Az előző felszólalókhoz csatlakozva Dr. Engler Ágnes is elmondta: a jelölés maga a díj, hiszen a zsűri nehezen tudott a nagyszerű jelöltek közül választani.

A díjazottak

A Kopp-Skrabski-díjak odaítélésre bárki javaslatot tehetett, amelyeket a díj kuratóriuma bírált el. A tíz jelölt személy és házaspár közül végül Dr. Mihalec Gábor pár- és családterapeutát, valamint  Czeglédi Budai Katalin és Czeglédi Tibor bútorkészítő iparművészeket díjazta a zsűri.

A díjazott pár- és családterapeuta saját magánéleti példáján és munkáján keresztül is mérhetetlenül sokat tesz a házasság, a gyermekvállalás és a család értékének megerősítéséért és megtartásáért. Vallja, hogy a szeretetkapcsolatok jobbá tételére az embereknek rengeteg eszköze van, ő pedig azt tekinti feladatának, hogy ezeket kutassa és tanítsa.

A díjazott házaspár  alkotásait a népi kultúra és a hagyományok tisztelete, illetve az alkotás és egymás szeretete hatja át. A közös munkájuk eredményeként gyönyörű, népi, faragott bútorok kerülnek ki a kezeik közül. Ezzel összefüggésben komoly néprajzi kutatómunkát és hagyományőrző tevékenységet is végeznek, tanfolyamokon keresztül igyekeznek továbbadni az általuk megszerzett és megőrzött tudást.

A zsűri díján kívül a közönség véleménye is számított. A jelölt személyek közül közönségdíjban részesült Sződy Judit négygyermekes szoptatási tanácsadó, akinek kedves személyisége és szakértelme hatalmas erőt ad az anyukáknak. A szülőknek több száz fős Facebook-csoportot hozott létre a könnyebb kommunikáció és tanácsadás érdekében, miközben a kórházon belül is sokat tesz a anya- és bababarát megoldásokért. Újságíróként cikkeivel is segíti a szülőket.

A közönség szavazatai alapján Nagy Péter egyházmegyei közoktatási munkatárs és Nagy Judit kardiológiai asszisztens kaphatta a házaspárnak járó közönségdíjat. Négy gyermekük felnevelése mellett házasságuk kezdetétől fogva nagy hangsúlyt fektetnek a következő generáció nevelésére és lelki-szellemi támogatására. Mindig igyekeztek példájukkal és személyes és szakmai tapasztalataikkal segíteni a rájuk bízottakat. Missziójuknak tekintik a fiatal házasok és jegyesek tanítását, a házassági létforma megőrzését. Eközben figyelmet szentelnek a kommunikáció és konfliktus-megelőzés területeire is. 

 

További információ a jelöltekről a http://www.haromkiralyfi.hu/kopp-skrabski-dij-szavazas oldalon található.