Petíció a gyermekprostitúció ellen

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 17. czefernek.lena

A gyermekprostitúció leküzdését követeli a kormánytól több civil szervezet. Erről szóló petíciójukat még pénteken több tárcához is eljuttatják – mondta Betlen Anna, a Magyarországi Női Alapítvány szakértője budapesti sajtótájékoztatón.


Kifejtette: a tízpontos petíciót még februárban fogalmazták meg, azóta a kezdeményező 19 szervezethez még mintegy 30 csatlakozott, több mint ezren írták alá. Betlen Anna azt mondta, akciójuk közvetlen előzménye az volt, amikor szavai szerint Pintér Sándor belügyminiszter arról beszélt, hogy nincs gyermekprostitúció.

A tíz pontban megfogalmazott követeléseik közül Betlen Anna kiemelte: módosítsák a hatályos jogszabályokat úgy, hogy súlyosabb legyen az azokra kiszabható büntetés, akik 18 éven aluli prostituált szolgáltatásait veszik igénybe. Továbbá azt kérik, hogy az ehhez kapcsolódó bűncselekmény neve ne “megrontás”, hanem “gyermek szexuális kizsákmányolása” legyen.

A szervezetek azt is követelik, hogy a rendőrség fogja el azokat, akik a lányokat futtatják, illetve eladják. A prostitúcióból és emberkereskedelemből származó vagyont pedig kobozzák ál, és fordítsák az áldozatok megsegítésére – tette hozzá Betlen Anna.  Kiemelte, hogy egy 2007-es jogszabály bűncselekménynek minősíti a fiatalkorú által nyújtott szexuális tevékenység használatát. Hatályba lépése óta viszont még egyetlen ítélet sem született ilyen jellegű ügyben – tette hozzá. Megjegyezte, hogy tavaly nyáron – amikor szigorították a fiatalkorúakra kiszabható büntetéseket – az első, akit elzártak, egy prostituált volt.

Betlen Anna azt mondta, Magyarországon az állam semmilyen ellátást nem biztosít a prostituáltaknak. Nem kapnak szociális, pszichológiai vagy jogi támogatást, hogy kiléphessenek helyzetükből.
    Mivel megfelelő kutatások sincsenek erről a területről, így azt sem lehet tudni, hogy Magyarországon jelenleg hány gyermekprostituált van – mondta Betlen Anna, de mint fogalmazott: “sokkal többen vannak, mint amennyit gondolunk”. Hozzátette: hallottak olyan fiúotthonról, ahol minden ott lakó fiatalkorú fiú “kijár a Népligetbe”.

Betlen Anna kiemelte: a nemzetközi kutatásokat igazolva, a magyarországi gyermekvédelmi, valamint szociális rendszerben dolgozók közül többen is alátámasztották, hogy a gyermekek 14 évesen kerülnek a prostitúció világába, 16-18 évesen eladják őket külföldre, “ott pedig ki tudja, mi lesz velük”.

Juhász Borbála, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség alelnöke, az Európai Női Lobbi elnevezésű szervezet magyar elnökségi tagja elmondta, hogy az európai szervezet pénteken kampányt indít a prostitúció leküzdéséért. Kampányfilmjükben – amelyet Brüsszelben is pénteken mutatnak be – elhangzik: “a prostitúció erőszak, a prostitúció elnyomás”.   A prostitúció a nők elleni erőszak egy része, minden nőt érint, és a nemek társadalmi egyenlőtlensége tartja ezt fenn” – mondta Juhász Borbála.