Pornóoldalak lopják a közösségi oldalakra feltöltött képeket

Rengeteg gyerek, fiatal férfi és nő tesz fel magáról különböző közösségi oldalakra szexuálisan kihívó képeket, amelyeket aztán pornóoldalak használnak fel engedély nélkül. Az Internet Watch Foundation nevű, internetbiztonságért felelős szervezet szerint az ilyen jellegű képek és felvételek 88 százaléka kerül fel pornóoldalakra.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 04. Gyarmati Orsolya

Rengeteg gyerek, fiatal férfi és nő tesz fel magáról különböző közösségi oldalakra szexuálisan kihívó képeket, amelyeket aztán pornóoldalak használnak fel engedély nélkül. Az Internet Watch Foundation nevű, internetbiztonságért felelős szervezet szerint az ilyen jellegű képek és felvételek 88 százaléka kerül fel pornóoldalakra.


A szervezet egy négyhetes időtartam során összesen 47 órán át figyelte 12224 fotó és videó sorsát, amelyeket 68 különböző oldalra töltöttek fel. A felvételek nagy többségét – pontosan 10776 darabot – ez idő alatt pornóoldalak is felhasználták. A szervezet figyelmeztette a gyerekeket és a fiatalokat a “sexting”, vagyis a szexuálisan kihívó tartalmú szövegek, vagy e-mailek küldésének veszélyeire, és felhívták rá a figyelmüket, hogy a fotókat és a videókat más oldalak kéretlenül felhasználhatják.

“Ez a felmérés pontos és nyugtalanító képet adott arról, milyen veszélyeket rejt a “sexting”, mondja Susie Hargreaves, az Internet Watch Foundation ügyvezetője. “Az embereknek tudatosítaniuk kell, hogy amint valamit kiraknak a netre, annak sorsát többé nem tudják kontrollálni, sem a képet, vagy videót teljesen eltüntetni a világhálóról.”

Egy fiatal nő elmesélte, hogy 15 évesen feltett magáról egy szexuális tartalmú képet, amely azóta is szabadon kering a neten. “Egy ilyen felvétel tönkretehet akár egy karriert is, de az is nagyon kínos, ha sok évvel később rátalál egy barát, vagy egy családtag, “ mondja az érintett hölgy.

Egy másikuk számos fotót talált magáról a neten, miután ellopták a telefonját, míg egy harmadik megpróbált öngyilkos lenni, miután rájött, hogy nem ura többé a róla keringő felvételeknek. “Annyi zaklatást éltem át a képeknek köszönhetően, hogy mély depresszióba estem és megpróbáltam megölni magam.”

A szervezet felvette a kapcsolatot olyan emberekkel, akik szeretnék a netről végleg eltávolítani a magukról felrakott képeket, videókat. Egyikük ezt írta: “Kérem, vegyék le az engem ábrázoló fotót az internetről. Egy családtagom sajnos felfedezte a képet…annyira szégyellem magam, hogy úgy érzem, véget kell vetnem az életemnek…”

A szervezet figyelmeztetett: ha valaki nem tudja bizonyítani, hogy a képen, vagy videón látszó személy még nem múlt el 18, semmit nem tudnak tenni. Sarah Smith, az IWF egyik kutatója szerint a felkerülő felvételek közös tulajdonná válnak. Will Gardner, a Safer Internet Centre igazgatója szerint a felnőttek felelőssége, hogy figyelmeztessék erre a veszélyre a fiatalokat, a gyerekeket. “A gyerekekkel való kommunikáció és oktatás alapvető fontosságú az online biztonság megteremtése kérdésében.”

A szervezet egy drámapedagógián alapuló oktatási programot is elindított, amely abban segít, hogy a tanulók különböző helyzetgyakorlatokban megértsék a szexuális tartalmú felvételek küldözgetésének és posztolásának következményeit, írja a Guardian.