Komoly vita Horvátországban az abortusztörvény kapcsán!

A horvát alkotmánybíróság közzétett ítéletében elvetette azt a civil kezdeményezést, hogy a csaknem negyven éve hatályban lévő abortusztörvényt nyilvánítsa alkotmányellenesnek, egyben felhívta a parlamentet, hogy két éven belül fogadjon el egy új törvényt a tárgyban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. március 04. MTI

Miroslav Separovic, az alkotmánybíróság elnöke sajtótájékoztatóján elmondta: a jelenlegi törvény, amely a terhesség 10. hetéig megengedi a terhességmegszakítást, nem számít alkotmányellenesnek. Amennyiben azonban a parlament ezzel ellentétes döntést hoz, az már szembemegy az alkotmánybíróság határozatával.

Hangsúlyozta, hogy nem létezik alkotmányos jog az abortuszhoz, de az alkotmány biztosítja a nőknek a magánélethez és az egyéni önrendelkezéshez való jogát, vagyis azt, hogy a saját testük és sorsuk felett maguk rendelkezzenek.

Ha a parlament az abortuszt tiltó törvényt fogadna el, ez nem akadályozná meg a nőket abban, hogy megszakítsák terhességüket, de (az engedély nélküli abortusz) veszélyeztethetné az egészségüket, ezért a tiltás elfogadhatatlan – szögezte le az alkotmánybíróság elnöke.

Számos nemzetközi dokumentum védi az élethez való jogot, de nem ad választ arra a kérdésre, hogy az emberi élet mikor kezdődik. Az Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlata szerint a magzat nem emberi jogokkal felruházott személy – hangsúlyozta.

Separovic úgy vélte: a törvényhozó felelőssége, hogy az új törvény megelőző és felvilágosító jellegű intézkedéseket is tartalmazzon, hogy terhességmegszakítás csak kivételes esetben történjen meg.

A “szabad szülés jogát” szabályozó törvényt még 1978-ban fogadta el a horvát parlament. Ennek alkotmányellenessé nyilvánítását 1991-ben kezdeményezte a Horvát Mozgalom az Életért és a Családért egyesület. Az alkotmánybíróságnak 26 évébe telt, hogy döntést hozzon a kérdésben, amely jelenleg is társadalmi feszültségeket okoz.

A taláros testület határozata – amelyet 750 oldalon keresztül indokolnak – valószínűleg újabb vitákat indít majd el.

Horvátországban jelenleg is több civil szervezet és néhány konzervatív párt is síkraszáll az abortusz betiltásáért. Egyes kórházakban lelkiismereti okokra hivatkozva az orvosok megtagadják az abortusz elvégzését.

(Fotó: flickr/fibonacci blue)