Pulzusemelkedés várandósság alatt: ennyi a normális érték

Az egyik visszatérő kérdés a várandós nők edzése kapcsán a megfelelő terhelés, a pulzusszám. Az alábbiakban mindent megtudhattok erről a kérdéskörről!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. június 01. FemCafé

Érdemes figyelni a magas pulzusszámot

Tapasztalhatjátok, hogy megemelkedik a pulzusotok néha a legkisebb megterhelésre is, illetve az „alapjárat” is magasabb. A várandósság alatt a placentáris keringés miatt meghosszabbodik az érpálya, megnő a testsúly, alkalmazkodik a test a magzat táplálásához. Ezt főként a hormonok szabályozzák, így a mellek és a női nemi szervek átalakulása mellett a keringési rendszerben is változások mennek végbe. Ezek a hormonok eleve emelik a vérnyomást, így megnő a vér mennyisége, ezzel a vér-, és a nyirokkeringés is komolyabb terhelésnek van kitéve.

Ezzel együtt kitágulnak a kiserek, csökken az ellenállásuk, ami szintén emeli a vérnyomást. Sokan ezért is tapasztalhatják, hogy könnyebben elpattannak a lábaikon az erek és apró bevérzéseket hoznak létre, a visszerek pedig aktívabbak lehetnek. Nem ritka az ilyenkor megjelenő seprűvéna sem.

Az emelkedett pulzus sajnos itt nem jelent jobb keringést, mert ugyan a szívösszehúzódások száma megnő, de minősége csökkenhet, mert a szervezet nem termel a több vérrel több vörösvértestet. (A várandósság alatt a vér mennyiség 20-100%-os növekedés közöttre tehető, egyénileg változva. Azonban általánosságban nem haladja meg az 50%-ot.) Ez okozhat fáradékonyságot, vizesedést, hideg verejtékezést, de akár ájulást is. (Természetesen ez akkor tekinthető normálisnak, ha az egyéb értékek is azok, tehát EKG mindenképp szükséges, illetve a vérvétellel összevetve az orvosod határozza meg a veszélyfaktort.) Ezzel együtt ezek a tünetek még elfogadhatóak.

A pulzus már a 6. héttől megemelkedhet, ami kb. félidőig folyamatosan és meredeken nőhet, utána a tempó lassul. Értékeink szélsőségesek lehetnek: alacsony alapvérnyomás, kiugróan magas pedig kisebb terhelésre. Csúcspontja a terhesség végére tehető, amikor is 10-20-al is több lehet a pulzusunk a szokásosnál. Egyeseknél ez elérheti a 90-100-at is percenként.

Az orvosi ajánlások szerint a magas pulzusszám nincs közvetlen hatással a magzatra, azonban érdemes figyelni, hiszen minden szélsőség kerülendő. Emellett az sem árt, ha anyuka is jól érzi magát!

Fontos kiemelni, hogy a megemelkedett pulzus utalhat megemelkedett vérnyomásra, testhőmérsékletre, amire viszont már mindenképp figyelni kell, tehát kételyek esetén feltétlenül konzultálj az orvosoddal.

A cikk itt folytatódik!