Ranschburg Jenő 5 fontos tanácsa a szülőknek

A fejlődéslélektan és a gyermeklélektan voltak legfőbb kutatási területei. Közérthetően, szellemesen, sokszor öniróniával beszélt előadásaiban és könyveiben a gyerekekről a szülőknek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. június 29. Babaszoba
Pályájának kezdetén is olyan gyermeknevelési tanácsokat adott könyveiben, előadásaiban, amelyek mai szemmel talán már egyértelműnek, de akkor a korszellemmel egyáltalán nem egyeztek ilyen volt például a gyermek tisztelete, vagy az agresszió kerülése a gyermeknevelésben.
Összeszedtük az 5 legfontosabb tanácsát, szigorúan szubjektív lista következik.

(U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Benjamin W. Stratton/Released)

1, Ne hagyd sírni a babát, hanem vedd fel!

Amikor Ranschburg Jenő ezt a tanácsát megfogalmazta (vagyis inkább gyereknevelési elvét), akkor éppen teljesen másképp gondolkoztak a babákról: a sírást hisztiként, zsarolásként, az azonnali szülői reakciót elkényeztetésnek tartották. Ma már sokan tudják, hogy mennyire igaza volt, ahogy a pszichológus fogalmazott: a babák ilyenkor a világot szólítják meg és csak rajtunk áll, hogy később is kíváncsian, érdeklődve állnak-e hozzá a világhoz.

2, Fogadd el a gyerekedet olyannak, amilyen

Örökérvényű és napjainkban is nagyon hasznos útmutató. Nem olyannak kell lennie a gyerekünknek, amilyenné mi szeretnénk tenni, nem a szülő vágyait kell teljesítenie. Hagyjuk, hogy önmaga legyen, ismerjük meg, szeressük őt csak azért mert létezik. Ettől fogja ő is szeretni magát és ettől lesz önbizalma.

3, Nem az a tehetséges gyerek, aki kitűnő az iskolában

A tehetség nem egyenlő az iskolai jól teljesítménnyel- vallotta a pszichológus. A tehetséges gyerek magával hoz valamit, valami pluszt, nem a nevelés által válik azzá. Sok szülő vágyik arra, hogy az ő gyereke bárcsak tehetséges lenne valamiben, de azt elfelejtik, hogy egy igazán tehetséges gyerek kilóg a kortársai közül, az élete tele van nehézségekkel és akadályokkal. Gyakran ő a problémás gyerek, aki kilóg a sorból. De ennek semmi köze a jó tanulmányi eredményekhez. A tehetséges gyereket úgy kéne segíteni, hogy megadjuk neki azt a lehetőséget, hogy szárnyaljon.